Китайските регулатори публикуваха във вторник проект на правила, предназначени да

...
Китайските регулатори публикуваха във вторник проект на правила, предназначени да
Коментари Харесай

Китай въвежда ограничения за генеративния изкуствен интелект

Китайските регулатори разгласиха във вторник план на правила, предопределени да управляват метода, по който фирмите създават артикули с генеративен изкуствен интелект, като ChatGPT.

Проектоправилата на Администрацията на киберпространството на Китай (CAC) са първите по рода си в страната и са ориентирани към бързо развиващия се изкуствен интелект (AI), защото локалните софтуерни колоси стартират да пускат артикули в жанр ChatGPT, оповестява CNBC.

Така нареченият генеративен AI се отнася до логаритми, подготвени с големи количества данни, които са в положение да генерират наличие, като изображения и текстове. Американската компания OpenAI създаде ChatGPT, който може да генерира отговори на потребителски запитвания и стана извънредно известен.

През последните няколко седмици китайските софтуерни колоси разкриват конкурентните си артикули. Във вторник Alibaba показа Tongyi Qianwen, своя генеративен AI артикул, който колосът в електронната търговия възнамерява да интегрира в разнообразни услуги. Baidu предишния месец също пусна своя еквивалент, Ernie Bot, за тестване.

Проектомерките на CAC дефинират главните правила, които генеративните AI услуги би трябвало да следват, в това число вида наличие, което тези артикули могат да генерират. Съдържанието би трябвало да отразява главните полезности на социализма и не би трябвало да подкопава държавната власт, съгласно проектоправилата.

Компаниите би трябвало да подсигуряват, че данните, употребявани за образование на тези AI модели, няма да дискриминират хората въз основата на етническа принадлежност, раса и пол, сподели CAC. Те също по този начин не би трябвало да генерират погрешна информация, добави регулаторът.

По-рано анализатори споделиха пред CNBC, че китайските регулатори евентуално следят от близко развиването на генеративния AI поради капацитета му да генерира наличие, което може да бъде политически сензитивно.

Правилата на CAC акцентират това безпокойствие и обрисуват рамка за това по какъв начин китайските компании ще би трябвало да подходят към създаването на технологията. Но ограниченията, които би трябвало да влязат в действие по-късно тази година, ще работят в тандем с разнообразни други разпореждания на Китай по отношение на отбраната на данните и създаването на логаритми.

Китай обаче не е единствената страна, която се занимава с развиването на генеративен. През март Италия забрани ChatGPT заради опасения за поверителността.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР