Google купува хърватския стартъп Photomath в сделка, която се явява

...
Google купува хърватския стартъп Photomath в сделка, която се явява
Коментари Харесай

Хърватският Skype? Google купува математическия стартъп Photomath

Google купува хърватския стартъп Photomath в договорка, която се явява най-голямото придобиване в балканската страна. Предварително съглашение сред двете компании бе реализирано още предходната година, а в сряда антитръстовите регулатори на Европейската комисия публично дадоха зелена светлина за завършването на договорката.
Какво е Photomath?
Накратко, Photomath е платформа за образование по математика. Приложението е с над 300 милиона тегления от дебюта си през 2014 година до момента. То употребява камерата на смарт телефона или таблета за сканиране и надлежно разрешаване на математически задания.

Апликацията завоюва редица награди след стартирането си и даже краткотрайно оглави класацията за най-вече тегления в App Store. Използва се в почти 200 страни и е налична на повече от 30 езика.

Photomath е създаден от хърватския инженер Дамир Сабол. Според уеб страницата на компанията той го основава като метод, по който да помогне на децата си с домашните по математика. Приложението включва от алгебрични до математически задания, свързани с корени, частни, показатели или степени. Photomath дава на потребителите пояснения малко по малко за решение на математически задания, както и анимирани уроци.

Европейската комисия съобщи, че договорката няма да понижи конкуренцията на пазарите за „ онлайн помощни принадлежности за учене “, се споделя в изказване.

Технологията на Photomath ще помогне на Гугъл да усъвършенства способността си да дава по-добро образование по математика на учениците, помагайки за построяването на предложенията на Гугъл за помощ за домашните “, показват от Гугъл.

Сред вложителите в хърватската компания са Menlo Ventures, LearnCapital, Goodwater Capital, GSV Ventures и Cherubic.

Стойността на договорката не е разкрита, само че съгласно хърватския всекидневник Jutarnji List това е едно от най-големите придобивания в Хърватия до момента и евентуално може да е по-голямо от договорката за геймърското студио Nanobit за 133 млн. евро през 2020 година
Хърватската софтуерна промишленост
Сделката обърна светлината на прожекторите към процъфтяващата софтуерна промишленост в Хърватия, защото придобиването е доста достижение за локалната стартъп сцена. Като едно от най-успешните излизания в района до момента, договорката акцентира възходящия подтик и капацитет на хърватската софтуерна екосистема.

Придобиването припомня и на договорката за услугата за чат и безвъзмездни видео диалози Skype. Създадена от естонски стартъп през 2003 година, приложението бързо набира известност в целия свят. В последна сметка през 2011 година другият американски софтуерен колос – Microsoft – го купи за умопомрачителните за това време 8.5 милиарда $.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР