Google стартира своя чатбот Bard в опит да се конкурира

...
Google стартира своя чатбот Bard в опит да се конкурира
Коментари Харесай

Google пусна за публично използване чатбота Bard – конкурентът на ChatGPT

Google започва своя чатбот Bard в опит да се конкурира с известния ChatGPT на OpenAI. Технологичният колос се стреми да навакса изгубените позиции в конкуренцията за комерсиализиране на технологията за генеративен изкуствен интелект, написа Financial Times.

Компанията пусна чатбота, първият си независим потребителски AI артикул, във вторник и сподели, че Bard, който дава отговори на текстови въпроси, ще се ръководи настрана от интернет търсачката.

Стартирането на чатбота идва съвсем четири месеца, откакто подкрепяният от Microsoft съперник OpenAI притегли международното внимание с общественото стартиране на ChatGPT, предизвиквайки интереса на софтуерни колоси да внесат мощен нов, езиково основан изкуствен интелект в бизнеса с интернет търсене.

Миналата седмица OpenAI показа новия си езиков модел GPT-4, до който потребителите имат достъп посредством премиум версия на ChatGPT и посредством търсачката Bing на Microsoft. Китайският колос при търсене Baidu също пусна собствен чатбот, наименуван Ernie.

През последните седмици генеративният AI беше интегриран в необятно употребявани приложения за работливост, като Workspace на Гугъл, в това число Гугъл Docs и Gmail, и в софтуера Office 365 на Microsoft, както и в известни приложения като Duolingo, което разрешава на милиони хора да стартират да взаимодействат с технологията.

Гугъл сподели, че Bard ще генерира отговори единствено на британски – вместо компютърен код или други езици – и ще даде достъп на потребителите на правилото " първи попитал, първи обслужен ".

Засега в листата с чакащи могат да се записват единствено консуматори от Съединени американски щати и Обединеното кралство.

Искаме да получим противоположна връзка и последователно да увеличим броя на хората, които имат достъп до Bard “, сподели Зубин Гахрамани, вицепрезидент на Гугъл Research. „ И повода за това е, че в действителност желаеме да можем да тестваме и да се учим от това, преди да го разпространим доста необятно. “

Bard е построен върху AI технологията на Гугъл, известна като LaMDA, или езиков модел за приложения за разговор, и е подготвен на текстови данни, взети от цялата отворена мрежа. Също по този начин се основава на резултатите от търсенето с Гугъл, спомагателен пласт на образование, което значи, че е по-малко евентуално да си опонира с погрешна информация.

Чатботовете с въпроси и отговори са измежду първата вълна потребителски артикули, построени върху по този начин наречения генеративен AI – технология, която употребява големи количества текст, генериран от хора, с цел да създава правдоподобни отговори на запитвания.

Но Гугъл се забави с стартирането на всекидневен AI в съпоставяне със своя противник Microsoft, който през януари разгласи инвестиция за „ доста милиарди “ в OpenAI. Критиците споделят, че Гугъл е притиснат поради своя извънредно печеливш бизнес с търсене в интернет, защото генеративният AI има способност да обобщава резултатите от търсенето в един отговор, което не е преференциално за компанията.

Джак Кравчик, един от ръководителите на Bard, сподели, че компанията желае хората да третират чатбота като „ опит “ за генериране на хрумвания и тактики, а не като сурогат на търсенето.

Той сподели, че това е по този начин, тъй като демонстрира същите ограничавания, за които е известно, че имат други модели, като ChatGPT и GPT-4, в това число " халюцинации " или измислена информация и пристрастия, събрани от данните, върху които са били подготвени.

Информацията в мрежата не е и най-актуалната, тъй че чатботовете са склонни да изостават от сегашното, което води до някои грешки.

Кравчик сподели, че отговорите, създадени от Bard, няма да дават цитати в изходния материал, в случай че не цитират непосредствено от съответни уеб страници. Bard обаче разрешава на потребителите да търсят в Гугъл всички обстоятелства, които желаят да изяснят непосредствено през интерфейса на чатбота, като употребяват бутона „ Гугъл it “.

В проява онлайн чатботът съумя да предложи разнообразни способи за писане на истории за Financial Times по избрана тематика, както и да даде хрумвания за празненства за детски рождени дни.

Безопасността на модела е тествана вътрешно от самата Гугъл и е тествана с външен набор от по този начин наречените Trusted Testers – консуматори, които се записват, с цел да тестват нови артикули и услуги на Гугъл.

Миналата седмица Гугъл разгласи усъвършенствания с изкуствен интелект в Гугъл Workspace, което включва Гугъл Документи, Gmail и конкурентни таблици на Excel, показвайки по какъв начин неговите принадлежности могат да пишат имейли въз основа на няколко подкани, употребявайки разнообразни тонове.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР