Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основните лихвени проценти със 0.75

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основните лихвени проценти със 0.75
Коментари Харесай

Как ще се отрази повишението на лихвените проценти

Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи главните лихвени проценти със 0.75 пункта през октомври. Повишението е третото за тази година. Така главната референтна рента е 2%, а депозитното облекчение - 1,50%. Основната цел е да се управлява инфлацията.

Всичко сочи, че покачването на лихвите през октомври няма да е последното. ЕЦБ към този момент предизвести, че възнамерява да продължи да покачва лихвените проценти, с цел да управлява инфлацията, тъй че те може да се повишат още един път тази година на идващото съвещание на 15 декември.

Тази смяна в курса на европейската парична политика ще има директно влияние върху вашия джоб. Ако имате ипотека, може да започнете да плащате повече. Освен това ще ви коства повече да вземете назаем. А в случай че имате спестявания, вашата рентабилност може да нарасне.

Повишение на лихвите в Европа

Европейските лихви от 0% свършиха. За три месеца Европейската централна банка разгласи три покачвания на лихвените проценти. Първият - на 21 юли 2022 година, беше 0.50 пункта, двойно повече от плануваното. На 8 септември лихвите още веднъж се повишиха, този път със 0.75 пункта. И още веднъж на 27 октомври с още 0.75. Целта е да се управлява инфлационната серпантина, която изтезава Европа.

ЕЦБ също ревизира нагоре своите прогнози за инфлацията в еврозоната: 8,1% през 2022 година, 5,5% през 2023 година и 2,3% през 2024 година

ЕЦБ не беше повишавала лихвите повече от 10 години, а през 2022 година към този момент го направи три пъти. И всичко сочи, че може да наклони везната за четвърти път преди края на годината.

Ще има ли растеж на лихвите по заемите в България

В края на 2022 година в България също се чака растеж на лихвите по заемите и депозитите. Най-голямо нарастване се чака през четвъртото тримесечие на 2022 година и през първата половина на 2023 година От втората половина на 2023 година и до края на прогнозния небосвод специалистите на Българска народна банка предвиждат, че лихвите по депозити и заеми ще се стабилизират на достигнати най-високи равнища, в сходство с пазарните упования за динамичността на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната.

Очаква се растежът на заемите за неправителствения бранш да се резервира релативно висок през тази година и възлиза на 10,4% в края на декември, споделя Централната банка. Значителното ускорение на инфлацията на потребителските цени и продължаването на негативните действителни лихвени проценти по жилищните заеми, макар плануваното им нарастване, евентуално ще продължат да подтикват търсенето на ипотечни заеми. А към момента мощно негативните действителни лихви по депозитите са спомагателен фактор, подкрепящ търсенето на такива заеми.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР