Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши днес основните си лихвени ставки

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши днес основните си лихвени ставки
Коментари Харесай

ЕЦБ отслаби малко хватката“ при повишението на основните лихви

Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи през днешния ден главните си лихвени ставки с 25 базисни пункта, което не беше изненада. Банката съобщи, че ще спре от юли реинвестирането на средства от падежиращите бумаги от своята стратегия за закупуване на активи на стойност 3,2 трилиона евро.

Лихвеният % по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно облекчение и депозитното облекчение бяха нараснали надлежно до 3,75%, до 4,00% и до 3,25%, като решението влиза в действие от 10-и май 2023 година

ЕЦБ към този момент увеличи главните лихви с общо 375 базисни пункта от предишния юли насам - най-бързият в нейната история ритъм на стягане на лихвите, само че към момента са евентуални по-нататъшни дейности, поради възходящия напън върху заплатите и цените.
 Виждането на ЕЦБ за главните лихви преди съвещанието при започване на май
Виждането на ЕЦБ за главните лихви преди съвещанието при започване на май

Мнението на Клаас Нот, член на Управителния съвет на ЕЦБ

Днешното по-слабо повишение на главните лихви след три поредни затягания с по 50 базисни пункта идва единствено дни, откакто банкови данни за еврозоната демонстрираха най-големия спад в търсенето на заеми от повече от десетилетие. Това допуска, че предходните покачвания на лихвите към този момент си " проправят път " в действителната стопанска система и че политиките на ЕЦБ лимитират растежа.

" Перспективата за равнището на инфлацията продължава да е прекомерно висока и за прекомерно дълготрайно време. С оглед на все по този начин мощния инфлационен напън, Управителният съвет на ЕЦБ взе решение да увеличи с 25 базисни пункта трите съществени лихвени % на ЕЦБ.

Като цяло, постъпващата информация удостоверява оценката за средносрочната вероятност за инфлацията от предходното съвещание на Управителния съвет. През последните месеци общата инфлация понижа, само че базисният ценови напън остава мощен.
 Централната банка на Австралия не последва политиката на Фед и ЕЦБ за повдигане на главните лихви
Тази огромна Централна банка не последва политиката на Фед и ЕЦБ за повдигане на главните лихви

Инфлацията в страната за февруари беше 6,8% на годишна база

Същевременно предходните покачвания на лихвените проценти намират мощно отражение в изискванията за финансиране и паричните условия в еврозоната, до момента в който забавянето и силата на отражението им в действителната стопанска система остава нестабилно ", се показва в изказването на ЕЦБ след края на днешното й съвещание.

" Бъдещите решения на Управителния съвет ще обезпечат ниво на главните лихвени проценти, което е задоволително рестриктивно, с цел да се реализира навреме връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2%. Те ще бъдат поддържани на това ниво толкоз дълго, колкото е належащо ", показват още ЕЦБ.
 ЕЦБ с ново нападателно покачване на главните лихви, до 14-годишен връх
ЕЦБ с ново нападателно покачване на главните лихви, до 14-годишен връх

ЕЦБ не се повлия от сериозното състояние при втората по величина швейцарска банка
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР