Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви първата промяна в целта за

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви първата промяна в целта за
Коментари Харесай

ЕЦБ вдигна до 2% нивото на допустимата инфлация

Европейската централна банка (ЕЦБ) разгласи първата смяна в задачата за инфлацията от съвсем две десетилетия.

Управителният съвет смята, че за поддържането на ценова непоклатимост е най-добре да се дефинира инфлационна цел от 2% в средносрочен проект. Досега тя беше " под, само че покрай 2% ". 

Новата цел е симетрична, което значи, че негативните и позитивните отклонения на инфлацията от нея са еднообразно нежелателни. Когато стопанската система се приближава до долната граница на номиналните лихвени проценти, това изисква изключително решителни или упорити ограничения от страна на паричната политика, с цел да се избегне трайно негативно отклоняване от инфлационната цел. Това може да значи и къс интервал, през който инфлацията е малко над целевата.

УС удостовери също по този начин, че лихвените проценти на ЕЦБ остават най-важният инструмент на паричната политика. Други принадлежности като да вземем за пример ориентирът за паричната политика, покупките на активи и интервенциите по дълготрайно рефинансиране, които през миналото десетилетие способстваха за превъзмогване на рестриктивните мерки, подбудени от долната граница на номиналните лихвени проценти, ще останат неделима част от инструментариума на ЕЦБ и ще бъдат употребявани, както е оправдано, написа investor.bg.

„ С наслада мога да оповестя, че през вчерашния ден Управителният съвет утвърди новата тактика на паричната политика на ЕЦБ. Като одобряваме за даденост първостепенната задача на ЕЦБ във връзка с ценовата непоклатимост, чрез прегледа успяхме да проучваме сериозно визиите си, да беседваме с многочислени заинтригувани лица, да размислим, да обсъдим и да достигнем единодушие по какъв начин да променим тактиката си. Новата тактика е здрава основа, която ще ни управлява при провеждането на паричната политика през идващите години, “ съобщи ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард.

Управителният съвет удостовери, че хармонизираният показател на потребителските цени (ХИПЦ) остава уместният измерител при оценката на ценовата непоклатимост. Той обаче регистрира, че включването в ХИПЦ на разноските за жилища, населявани от техните притежатели, би показало по-добре съответстващата за семействата инфлация, и че това включване съставлява дълголетен план. Затова, в това време, в своите оценки на паричната политика Управителният съвет ще взема поради измерители на инфлацията, които включват първична оценка на цената на жилищата, населявани от техните притежатели, като допълнение към своя по-широк набор от индикатори за инфлацията.

Очаква се прегледът на тактиката да докара до обилни промени в интервенциите на ЕЦБ, написа Financial Times. Досега възприеманата асиметрия възпрепятстваше напъните на ЕЦБ за повишение на инфлацията през последното десетилетие, макар всеобщото отпечатване на пари, като някои вложители се съмняват в ангажираността на централната банка или даже способността й да реализира задачата си.

Въпреки това бе малко евентуално ЕЦБ да стигне толкоз надалеч, колкото  Федералния запас на Съединени американски щати, който публично се ангажира да остави инфлацията да надвишава задачата, с цел да компенсира интервали на невисок растеж на цените.

Още през вчерашния ден Bloomberg писа, че банката ще увеличи задачата си за инфлацията до 2% и ще даде пространство и опция за надвишаване при нужда. Ходът е бил взет на специфична среща, отдадена на приключването на прегледа на тактиката на ЕЦБ тази седмица, която завърши в сряда, а представител на основаната във Франкфурт банка отхвърля коментар.

Първото постоянно съвещание на Управителния съвет по паричната политика, на което ще бъде приложена новата тактика, ще се организира на 22 юли 2021 година Той има намерение да подлага от време на време на оценка целесъобразността на своята тактика на паричната политика, като идната оценка се чака да се организира през 2025 година

Джейкъб Нел, началник за европейската стопанска система в Morgan Stanley, съобщи, че чака смяната да има единствено „ умерено влияние върху паричната политика в кратковременен проект “, защото централната банка към този момент имплицитно е приела тактиката.

Други промени обаче може да имат „ дълбоки последствия в по-дълъг времеви небосвод “, не изключва той.

Откакто пое поста от Марио Драги през ноември 2019 година, Лагард прикани ЕЦБ да отговори на възходящата социална и политическа угриженост по отношение на изменението на климата. Идеята е от главните точки в новата тактика, откакто по-ранната съпротива от страна на други членове на съвета отшумя.

Лагард даде ясно да се разбере, че банката би трябвало да направи всичко в битката с изменението на климата, даже в случай че държавните управления би трябвало да поемат по-голяма тежест.

Затова централна банка взе решение за цялостен проект за деяние и включване на съображенията за изменението на климата в своята политическа рамка. С това решение Управителният съвет акцентира уговорката си към резистентност на околната среда, която към този момент ще попада и в паричната политика на банката.

В известието на банката се показва, че оправянето с изменението на климата е световно предизвикателство и политически приоритет за Европейския съюз. Докато държавните управления и парламентите носят главната отговорност във връзка с изменението на климата, в границите на своя мандат ЕЦБ признава нуждата от в допълнение включване на тематиката за климата в своята политическа рамка.

„ Изменението на климата и преходът към по-устойчива стопанска система въздействат върху вероятностите за ценова непоклатимост посредством въздействието си върху макроикономическите показатели като инфлация, произвеждане, претовареност, лихвени проценти, вложения и продуктивност. Освен това изменението на климата и въглеродният преход въздействат върху цената и рисковия профил на активите в салдото на Евросистемата, което може да докара до нежелано струпване на свързани с климата финансови опасности “, показват централните банкери.

С този проект за деяние ЕЦБ има намерение да усили своя принос за справяне с изменението на климата, в сходство със отговорностите си по Договорите за Европейски Съюз. Планът за деяние включва ограничения, които укрепват и уголемяват настоящите начинания за по-добро отчитане на изменението на климата, за подготовка на почвата за промени в рамката за използване на паричната политика. Дизайнът на тези ограничения ще бъде в сходство с задачата за ценова непоклатимост и ще регистрира последствията от изменението на климата за дейно систематизиране на ресурсите. Наскоро основаният център на ЕЦБ за изменението на климата ще координира съответните действия, които ще се концентрират върху няколко области.

На първо място ще се предприеме макроикономическо моделиране и оценка на последствията за паричната политика. ЕЦБ ще форсира създаването на нови модели и ще организира теоретични и емпирични разбори за наблюдаване на последствията от изменението на климата и обвързваните с тях политики за стопанската система и финансовата система.Ще бъдат изготвяни статистически разбори на риска от изменението на климата. ЕЦБ ще създаде нови пробни индикатори, обхващащи съответните зелени финансови принадлежности и въглеродния отпечатък на финансовите институции, както и тяхното излагане на опасности, свързани с климата. 

Ще бъдат усъвършенствани опциите за оценка на риска, като ЕЦБ ще стартира да организира климатични стрес проби от 2022 година Банката ще изследва и по какъв начин организациите за кредитен рейтинг включват рисковете от изменението на климата в своите индикатори, като ще обмисли добавяне на климатичните опасности и във вътрешните си рейтинги.

Плановете за зелена смяна в нейната парична политика ще отдалечи портфейла за закупуване на активи от компании с високи въглеродни излъчвания, които нямат проект за реализиране на задачата на Европейски Съюз до 2050 година

Използването на надзорните й пълномощия, с цел да принуди компаниите да се обвържат повече с климата, наподобява спорно. ЕЦБ към този момент подреди на банките да правят самокритика на своя климатичен риск, като се чака да бъдат извършени и климатични стрес проби през 2022 година

Разглежданите варианти включват пренасочване на покупките на активи, като ще се даде предимство на компании с по-нисък въглероден отпечатък или такива, които поставят старания за понижаване на излъчванията.

Проблемът с подобен метод е, че покупките на облигации не са непрекъснат инструмент, тъй че помощта на ЕЦБ би била единствено краткотрайна. Подобно ориентиране на покупките също може да подхрани основаването на балони.

Промяната евентуално ще бъде поетапна в границите на няколко години, създавайки зелена система за подредба на вложителите, която ще уточни кои области са удобни за климата.

Централната банка беше изправена и пред уговорката да отговори на опасенията на обществеността, че паричната политика не регистрира задоволително възходящите разноски за жилища. Предложнието е статистическият институт на Европейски Съюз Евростат да добави жилищата към изчисляването на инфлацията.

Цените на жилищата порастват в огромна част от Европа и тази смяна би добавила към 20 базисни пункта към сегашния ритъм на инфлация, съгласно скорошно изследване на ЕЦБ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР