Европейската статистика потвърди представата за България като евтина дестинация за

...
Европейската статистика потвърди представата за България като евтина дестинация за
Коментари Харесай

Осигуряваме царска почивка на гражданите на ЕС с мизерните заплати в туризма в България

Европейската статистика удостовери визията за България като евтина дестинация за алкохолен туризъм

Позиционирането на България като преференциална дестинация е за сметка на това, че работещите в бранша са лишени от опцията да получават естествени европейски заплати. Това пък поражда рецесията за някои хотели да не могат да отворят, тъй като няма личен състав. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов.

Според него в вероятност първото ни място в класацията значи последно място на България по конкурентоспособност във връзка с намиране на фрагменти. България продължава да прави обществената политика на Европейския съюз, като за сметка на ниските заплати и пенсии в туризма посетители от страните от Общността идват на отмора у нас и се усещат като царе, разяснява специалистът.

По данни на Евростат, оповестени тези дни, през 2021 година в България са най-ниски нивата на цените в група "Ресторанти и хотели ", като те са 46 на 100 от междинното за Европейски Съюз, в групата "Алкохолни питиета и тютюневи произведения " - 64 на 100 от междинното за Европейски Съюз, а за група "Храни и безалкохолни питиета ", с 81,1 на 100 от междинното за Европейски Съюз, сме в тройката страни дружно с Румъния (69 на сто) и Полша (72 на сто).

България по ред аргументи заема сред първо и трето място за най-евтина дестинация в Европа, било то по обособени туристически артикули, било то като кошница от артикули. В този смисъл, съгласно специалиста, регистрираното от Евростат не е изненада, тъй като страната ни от години по цени стои като доста преференциална туристическа дестинация, и е измежду главните пояснения за взрива това лято при почивките в България на посетители от Централна Европа и Англия.

Същевременно Драганов посочи, че това, че сме сложени в челото на по този начин наречените преференциални за отмора дестинации не е комплимент, тъй като това значи, че страната ни за напъните, които влага в един екскурзиант, получава минимум от останалите страни. В същото време, отвън статистиката, такова е и чувството на самите туристи. Когато виждаме, както това лято, подобен голям приток на туристи от Полша, Словакия или Англия, той се дължи на реклама от уста на уста за това, че България е най-хубавото място за отмора, съгласно техните приходи, разяснява Драганов. По тази причина съгласно специалиста България регистрира позитивна наклонност като брой туристи, само че изпитва съществени усложнения във връзка с личния състав, тъй като най-изгодна дестинация – с най-ниски цени, значи, че имаме и най-ниска заплата на заетите в туризма, което е причина за неналичието на интерес към специалността.

Хроничният дефицит на фрагменти в туризма е към 20–25 000 души

Хроничният дефицит на личен състав в туризма в България е към 20-25 000 души годишно, на фона на общо заетите в бранша и съпътстващи действия - към 320 000. Кадрите от времето на държавния „ Балкантурист “ към този момент са на доизживяване, а липсват младежи поради просветителния недостиг, неналичието на системата за туристически стажове, практики и продължаваща работа със стипендия от страната и бизнеса, тъй като той се е самодистанцирал от тази система, счита Драганов. Балкантуристките фрагменти още работят, а към този момент са на напреднала възраст, останаха без зъби и едвам се движат, тъй като към този момент сме 30 години и повече след измененията. Тези хора би трябвало да сменяем със същите социалистически мислещи фрагменти, които ще работят за партията и народа, а не за заплатата си, само че такива към този момент няма, заключи Драганов кадровата обстановка в България. По тази причина главният проблем в туризма това лято не е инфлация, цената на тока и другите артикули, а неналичието на служащи.

Ако през 2025 година междинната заплата в туризма не стигне 1400 евро, ще има тотална загуба на интерес към специалността в България

Ако 2025 година заплата в туризма не стигне 1400 евро, ще имаме тотална загуба на интерес към специалността в България, сподели Драганов, като посочи, че това даже са данни към 2015 година без отчитане на последните инфлационни процеси. В момента междинната заплата в бранша у нас е 1100 лв., в същото време работещите в туризма не са обезпечени обществено, че да получат почтени пенсии и от години всеки, който е упражнявал тази специалност, води мизерни старини, разяснява още специалистът. Той добави, че обедняването на тези заети е обвързвано и с това, че работата в туризма е сезонна. Освен това парите в сектора през последните 20 години са ориентирани главно за реинвестиции в нови обекти, за които след това пък са нужни нови фрагменти, а не за повишение на приходите на работещите. По тази причина съгласно Драганов към 2025 година български шеф в туризма, който не може да заплаща на личния състав междинна заплата от 1400 евро, ще бъде заставен да спре да работи. Тази картина е типична за хотелите и заведенията за хранене, само че е по-различна при къщите за посетители, където факторът работна мощ в никакъв случай не е подценяван и приходите са за фамилията, счита специалистът.

Драганов подсети, че проучванията на английската компания "Пост офис " (Post Office) за бранша са основани на по този начин наречената туристическа кошница, в която влизат единадесет съставния елемент - от цената на чадъра, през крема против захапване от комари, до евтината бира. По техните проучвания, а и освен, при продължаващата наклонност на неглижиране на възнаграждението в туризма, България постоянно ще бъде в дъното на класацията като най-евтина дестинация, разяснява Драганов. Да не бъдем обаче най-после задраскани в менюто, добави той. Същевременно наблюденията на специалиста демонстрират, че европейските туристи не се тормозят да платят туристическия артикул колкото коства. Те просто се възползват от тази "криворазбрана цивилизация " от българските притежатели на туристически бази, които по чудноват метод ги получиха по време на приватизацията дружно с цялото ноу-хау на работещите вътре и сметнаха, че могат да не престават по този начин постоянно, добави Драганов.

Държавата прибира над 50 % от заплата на работещите в туризма

За да могат работодателите да вдигнат заплатите обаче, е належащо да бъде трансформирана политиката на осигуровките върху заплатите. Държавата прибира над 50 % от заплата на работещите в бранша под формата на корпоративно подоходно облагане, осигуровки и налог "Общ приход ", който служащият и работодателят би трябвало да платят, разяснява специалистът и добави, че един служащ в българския туризъм излиза прекомерно безценен още преди да е почнал да извършва отговорностите си от позиция на това какво работодателят би трябвало да заплати на страната. Затова, съгласно Драганов, в другите европейски страни, където заплатите в бранша са по-високи, осигуровките и налозите са на половина на нашите и тук е функционалността на страна да се намеси, с цел да няма отлив на работодатели и фрагменти от туризма.

Надежда за сектора дава предлагането ваучерите за храна да се употребяват и за отмора, разяснява Драганов държавната политика в туризма и изрази вяра това предложение да бъде подкрепено от множеството парламентарни сили при гласуването на Закона за бюджета, тъй като то ще помогне на вътрешния туризъм. Положително се посреща и плануваното в актуализацията разплащане за чартърните полети, което ще сложи България като правилна дестинация през 2023 година с решението си да заплаща по 35 евро на седалка за екскурзиант. Необходима е и политика за ученическите бригади, стажове, процедура и работа, с цел да може средствата, давани за обучение от страната, да бъдат трансформирани в стипендии, с цел да могат учениците и студентите да работят в туризма и другите браншове на стопанската система.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР