Европейската комисията е одобрила "БФБ-София" АД като подходящ купувач за

...
Европейската комисията е одобрила "БФБ-София" АД като подходящ купувач за
Коментари Харесай

БФБ може да купи енергийната борса

Европейската комисията е одобрила "БФБ-София " АД като подобаващ покупател за "Българската самостоятелна енергийна борса " ЕАД. Това е станало с решение от 26 януари, което е изпратено до настоящия едноличен притежател на капитала на енергийната борса - "Български енергиен холдинг ".

Становището на комисията е, че БФБ е подобаващ покупател, тъй като разполага с финансовите средства, експертните качества и мотивация да развива енергийното пазарище като самостоятелен и конкурентен енергиен пазар. Освен това разполага с опит във връзка с комерсиална платформа и IT услуги, има визия за разширението на предлаганите артикули, лицензирана е от Комисията за финансов контрол и се подчинява на европейското и националното законодателство в региона на финансовите пазари.
Решението на еврокомисарите бе последното наложително условие за влизане в действие на Договора за прекачване на акциите на енергийната борса сред енергийния холдинг и "БФБ-София ". Оттук нататък следва възнаграждение на контрактуваната първична сума и основаване на безусловна револвираща банкова гаранция за разсрочената част от покупната цена.

"БФБ-София " и "Български енергиен холдинг " се договориха в средата на август 2017-а за прехвърлянето на енергийната борса против 5.2 млн. лв.. Преди това Mиниcтepcĸият cъвeт oдoбpи пpидoбивaнeтo.

Акционерите на фондовата борса също утвърдиха тази договорка. Предвижда се 4 млн. лева да бъдат платени при подписване на контракта за прекачване на 100% от капитала, а останалата част от сумата ще се издължи на три равни вноски в границите на шестия, дванадесетия и осемнадесетия месец след прекачване на акциите.

На процедура договорката се прави по искане на Европейската комисия. Брюксел настояваше енергийното пазарище да бъде продадено, с цел да няма енергийният холдинг спор на ползи на електроенергийния пазар.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР