Европейската комисия ще предложи законодателство за поетапно прекратяване на развъждането

...
Европейската комисия ще предложи законодателство за поетапно прекратяване на развъждането
Коментари Харесай

ЕК въвежда забрана за развъждане на животни в клетки до 2027 г.

Европейската комисия ще предложи законодателство за поетапно преустановяване на развъждането на животни в кафези, оповестява " Ройтерс ".

Решението е в поддръжка на гражданска самодейност, подкрепена от над един милион жители в Европейски Съюз.

Комисията съобщи, че до 2023 година ще показа законодателство за последователно унищожаване на клетките и дефинитивна възбрана за развъждането на животни при такива условия до 2027 година

Това включва зайци, млади кокошки, пъдпъдъци, патици и гъски. Кокошките носачки, прасета майки и телета към този момент са обхванати от разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на потреблението на кафези, макар че кокошките носачки могат да се държат в " обзаведени " кафези, осигуряващи повече пространство от компактно опакованите кафези за батерии.

Европейският парламент и 27-те държавни управления на Европейски Съюз би трябвало дадат своето единодушие, като страните ще дават отговор за използването на разпоредбите.

" Животните са рационални същества и ние носим морална, социална отговорност да подсигуряваме, че изискванията във фермите за животни отразяват това ", съобщи комисарят по опазването на здравето на Европейски Съюз Стела Кириакидес.

Стандартите за хуманно отношение към животните в Европейски Съюз са измежду най-високите в света, макар че над 90% от отглежданите зайци в Европейски Съюз са в кафези, а през 2019 година половината кокошки носачки също са били държани в кафези.

Европейският парламент също съобщи, че поддържа възбраната.

От Европейска комисия оповестиха, че фермерите ще могат да получават дотации от Европейски Съюз, с цел да преминат към нови системи за развъждане на животни. Страните от Европейски Съюз също могат да аплайват за средства от фонда за възобновяване от COVID-19.

Брюксел възнамерява и по-широка актуализация на законите на Европейски Съюз за хуманно отношение към животните.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР