Европейската комисия ще предложи възможности Украйна да получи европейски средства

...
Европейската комисия ще предложи възможности Украйна да получи европейски средства
Коментари Харесай

ЕК готова да предложи помощ на Украйна и без общо решение на страните членки

Европейската комисия ще предложи благоприятни условия Украйна да получи европейски средства и без общо решение на 27-те страни от Европейски Съюз. Това заяви ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен на взаимна конференция с белгийския министър председател Александер де Кро във връзка началото на белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Двамата означиха, че задачата е да се реализира общо европейско решение за промени в бюджета на Европейски Съюз, с които средствата за Киев да бъдат обезпечени, само че е значимо да има и авариен вид. През декември Европейският съвет не можа да реализира единогласие по този въпрос поради съпротивата на Унгария.

Най-стратегическият приоритет на белгийското председателство е поддръжката за Украйна, означи Фон дер Лайен. Европейска комисия ще предложи на Съвета на Европейски Съюз оперативно решение за съглашение по помощта за Киев. Белгия ще има задачата да прокара това решение допустимо най-бързо, добави тя. По нейните думи е належащо договарянията по измененията в европейския бюджет до 2027 година да приключат до края на юни, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Ще предложим преоценка на някои европейски политики в идващите месеци, свързани с бъдещото разширение на Европейски Съюз, добави ръководителят на комисията. Фон дер Лайен означи, че Белгия има изключителна роля в европейската история и изрази вяра председателството да покаже спортния дух на световноизвестните белгийски колоездачи, с цел да се придвижи по-бързо във финалния спринт преди изборите за евродепутати по-късно тази година.

Европейците чакат от Европейски Съюз да ги отбрани, да усъвършенства благосъстоянието им и да приготви общото им бъдеще, уточни Де Кро. Общото бъдеще на Европа включва присъединението на Украйна, това е най-хубавата гаранция за бъдещата непоклатимост, добави той. Преди Европейски Съюз да се разшири, би трябвало да се усъвършенства. Европейски Съюз би трябвало да може да взима решения по-бързо, като резервира единството, би трябвало да употребява по-ефективно ресурсите, с които разполага, съобщи белгийският министър председател.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР