Европейската комисия съобщи днес, че въвежда годишни доклади за състоянието

...
Европейската комисия съобщи днес, че въвежда годишни доклади за състоянието
Коментари Харесай

Евромониторингът не само не пада, но и ще обхване целия ЕС

Европейската комисия заяви през днешния ден, че вкарва годишни отчети за положението на върховенството на закона във всички страни от Европейски Съюз. Тази цел бе доказана и от новоизбрания ръководител на комисията Урсула фон дер Лайен.

В известието на Европейска комисия се отбелязва, че отчетите ще оказват помощ за ранно разкриване на зараждащи нередности.

Европейска комисия декларира, че при нарушавания на върховенството на закона ще продължи да употребява в цялостна степен своите пълномощия, в случай че ограниченията за ранно предизвестие и попречване на нарушаванията не са ефикасни. Европейска комисия показва подготвеност да желае от Съда на Европейски Съюз разглеждане на делата за нарушение на законността по бързата процедура, когато е належащо.

Комисията прецизира, че ще насочи бюджетни средства към гражданското общество, с цел да се изясняват разпоредбите на правовата страна. Предвижда се в допълнение съдействие със Съвета на Европа, правосъдните мрежи и националните парламенти. Комисията приканва Европейския парламент, Съвета на Европейски Съюз и европейските страни да вземат участие пълноценно в този развой.

Данни от изследване на публичните настройки демонстрират, че по 80% от жителите на Европейски Съюз дефинират като значими независимостта на съдилищата, медиите и гражданското общество, които не трябва да бъдат сплашвани при опитите си да осветлят и санкционират корупцията и неприятните практики, дори и това да значи да бъде подложена на критика властта.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР