Европейската комисия съобщи, че одобрява споразумението за сътрудничество с Унгария

...
Европейската комисия съобщи, че одобрява споразумението за сътрудничество с Унгария
Коментари Харесай

ЕК одобри 22 милиарда евро за Унгария по политиката на сближаване

Европейската комисия заяви, че утвърждава съглашението за съдействие с Унгария по политиката на доближаване, което включва ясени планове за възстановяване на прозрачността и конкуренцията при публичните поръчки; за попречване и откриване на корупцията; ограничения против измамите и спора на ползи. Тази пътна карта тясно обвързвана с проекта за икономическо възобновяване от пандемията и процеса, обвързван с върховенството на закона, разяснява Европейска комисия, представена от Българска телеграфна агенция.

Споразумението за близо 22 милиарда евро до 2027 година ще помогне на страната да извърши взаимни цели с Европейски Съюз в областите на териториалното развиване и прехода към цифровизирана и природосъобразна стопанска система. Ще бъдат отпускани суми от бюджета за вътрешни работи (убежище, миграция и приобщаване; вътрешна сигурност; ръководство на границите и визи).

Комисията отбелязва, че Унгария последна получава утвърждение за средствата по тази част от общия бюджет. Допълва се, че Унгария е дала обещание да в профил минусите с промени за подсилване на правосъдната самостоятелност. Посочва се, че ще бъдат продължени договарянията с Будапеща по въпросите за унгарския закон за протекция на детето и трудностите пред академичната независимост и правото на леговище.

В известието се добавя, че Съветът на Европейски Съюз наложи ограничения за отбрана на общия бюджет за нарушавания на правилата на правовата страна в региона на публичните поръчки, прокуратурата и битката с корупцията в Унгария. Тези ограничения включват прекъсване на заплащанията по три оперативни стратегии за доближаване. Мерките са краткотрайни и може да бъдат анулирани от Съвета на Европейски Съюз, по предложение на Европейска комисия, без загуба на финансиране, в случай че за две години бъдат подхванати нужните промени.

 

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР