Европейската комисия призова днес Великобритания възможно най-скоро да изясни намеренията

...
Европейската комисия призова днес Великобритания възможно най-скоро да изясни намеренията
Коментари Харесай

ЕК: Лондон да изясни възможно най-скоро намеренията си за Брекзит

Европейската комисия прикани през днешния ден Англия допустимо най-скоро да обясни желанията си към предстоящото на 30 март отдръпване от Европейски Съюз. От наша страна към този момент не можем да кажем нищо, тъй като няма нищо ново от Лондон, съобщи представител на комисията, предава Българска телеграфна агенция.

Следим доста деликатно парламентарните разисквания в Лондон, добави той. Говорителят приветства предлагането на английската страна за улеснено издаване на позволения за престой на жители на Европейски Съюз. Това обаче не внася изясненост в по-широката картина с въпроса за отдръпване на основата на договореност, посочи представителят.

По мотив изразените планове на английския министър председател Тереза Мей още веднъж да пътува до Брюксел, с цел да " договаря " по плануванаъа в съглашението с Европейски Съюз защитна мярка за границата сред Ирландия и Северна Ирландия, представителят съобщи, че няма какво да добави. Честно казано, имам ужасното възприятие, че това към този момент съм го виждал и не съм единственият. Изчерпахме всичките си пояснения и мнения. Споразумението е приключено, не предстои на предоговаряне, чакаме Англия да каже какво в действителност желае, добави той.

В отговор на въпрос представителят обясни, че предлагането на полския външен министър Яцек Чапутович защитната мярка за ирландската граница да важи единствено пет години не е в съгласие в Европейски Съюз. Ако Англия напусне Европейски Съюз без съглашение, явно е, твърдата граница сред Ирландия и Северна Ирландия ще бъде възобновена, добави представителят.

Той заяви, че на следващия ден еврокомисарите ще обсъдят подготовката на Европейски Съюз за отдръпване на Англия без съглашение. Ускоряваме подготовката след отхвърлянето на съглашението от английския парламент, уточни представителят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР