Европейската комисия приветства желанието на България да се превърне в

...
Европейската комисия приветства желанието на България да се превърне в
Коментари Харесай

ЕК подкрепи газовия хъб „Балкан“

Европейската комисия приветства желанието на България да се трансформира в главен газоразпределителен център на Балканите. Това съобщи вицепрезидентът на комисията Марош Шефчович, който дава отговор и за енергийния бранш. Шефчович е разговарял с премиера Бойко Борисов и двамата са разискали и въпроси, свързани с присъединението на страните от Западните Балкани.

България има доста огромен капацитет в вложения в енергийна успеваемост и възобновими източници, съобщи еврокомисарят Марош Шефчович. Тя може да има и основна роля в нашарване на енергийните източници на Балканите и цяла Европа, оповестява БНР.

„ Ние желаеме газовият хъб да бъде ефикасен, да работи съгласно европейското законодателство. Към този хъб газът би трябвало да идва от разнообразни източници и би трябвало да бъде търгуван тук, а освен да минава директно през страната ви “, сподели той.

Шефчович обърна внимание на нуждата за развиване на енергийната тактика на целия Европейски съюз до 2030 година и прикани за сериозен спор във всяка от страните – членки за бъдещето на енергетиката.

„ Защото знаете доста добре, че в случай че построите атомна електроцентрала през днешния ден, тя ще остане с вас в идващите 30, 40 или 50 години, ето за какво решението, което ще вземете през днешния ден, ще има значение за енергийния микс на страната, освен до 2030 година, само че и през 2040 и 2050 година “, акцентира еврокомисарят.

Той добави, че енергийната беднотия продължава да е голям проблем в цяла Европа и показа, че има чувството, че постоянно положителните планове не биват разбирани и не се реализират.

„ В Брюксел може постоянно да чуете шегата, че каквото се случва във Вегас, си остава във Вегас. Опасявам се, че постоянно това се случва и в Брюксел “, съобщи Шефчович.

Събитието е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се провежда от Института за енергиен мениджмънт със съдействието на Министерството на енергетиката.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР