Европейската комисия приветства днешния вот на Европейския парламент, който потвърди

...
Европейската комисия приветства днешния вот на Европейския парламент, който потвърди
Коментари Харесай

ЕК обеща €672,5 милиарда за възстановяване

Европейската комисия приветства днешния избор на Европейския парламент, който удостовери политическото съглашение по отношение на Регламента за Механизма за възобновяване и резистентност, реализирано през декември 2020 година Той бележи значима стъпка към даването на 672,5 милиарда евро под формата на заеми и безплатни средства на страните членки в поддръжка на промените и вложенията.

Механизмът за възобновяване и резистентност е главният инструмент на NextGenerationEU — проекта на Европейски Съюз, който ще ни разреши да излезем по-силни от пандемията от COVID-19. Той ще играе решаваща роля за подкрепяне на Европа да се възвърне от икономическото и общественото влияние на пандемията и ще спомогне за повишение на устойчивостта на стопанските системи и обществата в Европейски Съюз и за гарантиране на екологичния и цифровия преход.

Планове за възобновяване и резистентност

Одобрението на Европейския парламент прави допустимо влизането в действие на Механизма за възобновяване и резистентност през втората половина на февруари. След това страните членки ще могат публично да показват своите национални проекти за възобновяване и резистентност, които ще бъдат оценени от Комисията и признати от Съвета. В проектите за възобновяване и резистентност се дефинират промените и плановете за обществени вложения, които ще бъдат подкрепени от Механизма за възобновяване и резистентност. Комисията към този момент организира натоварен разговор с всички страни членки по отношение на правенето на тези проекти.

Предварителното финансиране в размер на 13 % от общата сума, разпределена за страните членки, ще бъде предоставена разполагаем незабавно след одобряването на проектите за възобновяване и резистентност, с цел да се подсигурява, че финансирането по Механизма за възобновяване и резистентност ще бъде получено допустимо най-бързо там, където е належащо.

Структура и цели на Механизма за възобновяване и резистентност

Механизмът за възобновяване и резистентност включва шест стълба: екологичен преход; цифрова трансформация; икономическо доближаване, продуктивност и конкурентоспособност; обществено и териториално сближаване; здравна, икономическа, обществена и институционална устойчивост; политики за идващото потомство.

Той ще помогне на Европейски Съюз да реализира задачата си за индиферентност във връзка с климата до 2050 година и да поеме по пътя на цифровия преход, като в хода на този развой сътвори работни места и подтиква растежа. Най-малко 37 % от разноските за вложения и промени, съдържащи се във всеки от националните проекти за възобновяване и резистентност, би трябвало да са предопределени за поддръжка на задачите в региона на климата. Най-малко 20 % от разноските за вложения и промени, съдържащи се във всеки от националните проекти, следва да са предопределени за поддръжка на цифровия преход.

Механизмът също по този начин ще помогне на страните членки да се оправят дейно с провокациите, откроени в съответните характерни за всяка страна рекомендации в границите на европейския учебен срок за съгласуваност на икономическите и обществените политики.

Следващи стъпки

Съветът също би трябвало публично да утвърди постигнатото съглашение, преди ръководителите на Съвета по стопански и финансови въпроси и на Европейския парламент да могат да го подпишат. След това регламентът ще бъде оповестен в Официален вестник, което ще разреши влизането му в действие в деня след публикуването му. Комисията чака всички нужни официални стъпки да бъдат завършени в точния момент, с цел да може Механизмът за възобновяване и резистентност да влезе в действие през втората половина на февруари.

Изявления на членовете на колегиума:

Председателят Урсула фон дер Лайен съобщи: Победата над вируса благодарение на имунизациите е от жизненоважно значение. Трябва обаче и да помогнем на жителите, предприятията и общностите да излязат от икономическата рецесия. Механизмът за възобновяване и резистентност ще обезпечи 672,5 милиарда евро точно за тази цел. Той ще влага в една по-екологосъобразна, по-цифровизирана и по-устойчива Европа, което ще е от изгода за всички в дълготраен проект. Приветствам позитивния избор на Европейския парламент като значима стъпка към задействане на Механизма за възобновяване и възобновяване.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на стопанската система в полза на хората, съобщи: Механизмът дава на страните от Европейски Съюз неповторима опция да изградят отначало и да обновят стопанските системи си за света след Коронавирус. Той ни дава късмет да изградим резистентност и едно по-цифровизирано и по-екологосъобразно бъдеще. За това са нужни както подобаващи вложения, по този начин и подобаващи промени. За да се възстановят от рецесията и да посрещнат провокациите на 21-ви век, страните членки би трябвало да се възползват от опцията, предоставена от финансирането по Механизма за възобновяване и резистентност, с цел да преодолеят усложненията в своите стопански системи и да обновят остарелите политики и практики. Призоваваме страните членки да продължат да работят в тясно съдействие с Комисията за съставянето на солидни и надеждни проекти за възобновяване и резистентност. Това ще ни разреши да стартираме да предоставяме финансирането допустимо най-скоро. Благодаря на Европейския парламент за неговата поддръжка и за бързината, с която утвърди Механизма за възобновяване и резистентност.

Комисарят по въпросите на стопанската система Паоло Джентилони съобщи: Днешното гласоподаване в Европейския парламент е последваща крачка по пътя към влизането в действие на Механизма за възобновяване и резистентност. Водена от ужасния потрес от пандемията, Европа предприе историческа стъпка. Направихме нещо, което беше немислимо единствено преди една година: създадохме общ инструмент, финансиран от общ дълг, с цел да реализираме обща цел. В продължение на няколко месеца Комисията работи интензивно с държавните управления за правенето на техните проекти за възобновяване и резистентност. Сега всички ние би трябвало да увеличим напъните си и да подсигуряваме, че ще се възползваме от тази неповторима опция, с цел да променим стопанските системи си за общото богатство на всички европейци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР