Европейската комисия приключи оценката си за директивата за водите. Тя

...
Европейската комисия приключи оценката си за директивата за водите. Тя
Коментари Харесай

Еврокомисията: Водната директива трябва не да се променя, а да се прилага повече

Европейската комисия завърши оценката си за директивата за водите. Тя открива, че европейските правни правила са изцяло задоволителни и съответни на потребностите, само че достиженията в действителното запазване на водите не са приемливи.

Оценката на законодателството за водите стартира през септември 2018 година и е присъединила разбор на документи, социална консултация с жителите и експертни полемики и изявленията. Оценена е успеваемостта и актуалността на Рамковата инструкция за водите и обвързваните с нея три " дъщерни " наставления - Директивата за стандарти за качество на водите, Директивата за подземните води и Директивата за наводненията.

Заключението е, че законодателството е съответно на публичните потребности. Оценката показва също, че използването на директивите се е подобрило през към този момент двата интервала на мониторинг на осъществяването им и отчитане на страните въз основа на районни проекти за ръководство на басейните (ПУРБ).

Еврокомисията приема също, че се ползва условието на Рамковата инструкция да няма по-нататъшно утежняване на качеството на водите. При все това, оценката окачествява като " явно " неизпълнението на задачите, свързани с постигането на положително положение. Крайният период за постигането на тези цели е 2027 година

Сроковете

С въведената през 2000 година Рамкова инструкция за водите (РДВ) се подсигурява консолидиране на икономическите и екологичните аспекти при ръководството на качеството и количеството на водите. Към 2015 година са заложени цели да се реализира положително положение за повече от 111 000 повърхностни водни обекта (реки, езера и крайбрежни води) и за над 13 000 подземни водни обекта.

По РДВ обаче се позволяват удължавания на крайния период 2015 година, при изискване че са лимитирани най-вече до два спомагателни цикъла на докладване (т.е. сегашния интервал 2015—2021 година и идващия 2021—2027 г.), ако естествените условия не разрешават постигането на задачите на РДВ в границите на избраните периоди. Постигането на " положително положение " значи обезпечаването на положително екологично и химично положение за повърхностните води и положително количествено и химично положение за подземните води — главните източници на водочерпене на питейна вода.

Постиженията към 2020

Към момента единствено 40% от повърхностните водни тела в Европа имат " положително положение " по тези критерии.

Това сочи оповестен на 4 декември 2019 година отчет на Европейската организация по околна среда. Той демонстрира, че към 2020 година редица политики за околна среда няма да реализират междинните си цели. Сред тях се показва, че не са реализирани задачите и за положението на водните екосистеми и влажните зони, ходроморфологичните закани (свързани с промените на структурите на реките като физически спънки пред прекосяването на вода и риба), химическите замърсители, водохващането и резултатите му върху подпочвените и повърхностните басейни, общото замърсяване на водите и увреждането от него на човешкото здраве.

Замърсяванията и източването на водоизточници се чака да продължи при актуалните модели на интензивно селско стопанство и произвеждане на сила произвеждане. Заплахи се чакат и по повод ръководството на наводненията и сушите, изключително в подтекста на изчезващите буфери против тях - записано е понижаване на влажните зони и неприятно природозащитно положение на 80-90% от заливните равнини.

Причините

" Фактът, че задачите на Рамковата инструкция не са реализирани изцяло, се дължи значително на незадоволителното финансиране, бавното осъществяване и незадоволителното консолидиране на екологичните цели в секторните политики, а не заради минус в законодателството, " заключава Европейската комисия в завършилата оценка за РДВ.

Като възпрепятстващ постигането на по-добри резултати е посочен фактът, че се оказало по-трудно от плануваното да се сътвори рамка за ръководство във характерните за всяка държава-членка условия.

Освен това, европейската оценка е разкрила, че постигането на заложените цели зависи освен от смекчаващи ограничения за справяне с настоящия напън, само че и от възстановителни ограничения за справяне с проблеми от предишното, като хидроморфологични промени и химическо замърсяване.

Препоръчва се като сериозно значимо за реализиране на положителното положение на водите и цялостното използване на други елементи от законодателството на Европейски Съюз. Като приоритет се показва съобразяването с водните цели в други области на политиката като селското стопанство, енергетиката и превоза.

Препоръките От интернационалната природозащитна организация WWF разпространиха своя позиция, съгласно която дружно със своите сътрудници от обединението " Живи реки " приветстват извода на Европейска комисия като огромна победа в името на природата. Неправителствените организации организираха по време на публичните съвещания и разяснителна акция с апел жителите да гласоподават за опазване на мощна европейска рамкова инструкция за водите.

Андреас Баумюлер, началник на отдел Естествени запаси към WWF, Европейски политики (Брюксел) приканва, че вследствие на позитивната оценка за актуалността на водното законодателство " Зелената договорка на Европейска комисия би трябвало да подсигурява, че държавните управления ще подхващат съответни дейности по използването на РДВ до 2027 година и това ще бъде подкрепено със особено финансиране. "

Над 5 500 учени са се обърнали към ръководителя на Еврокомисията също с искане Зеленият пакт да обхване ограничения за отбрана на водното биоразнообразие. Те сигнализират за загуба през последните десетилетия на 83 % от международните сладководни типове.

ОтWWF-България разясняват позитивната оценка за водната инструкция на Еврокомисията в подтекста на националното ръководство на водите. Те дефинират България като " относително бедна на води ", защото реките съставляват едвам 0.3% от територията на страната. На фона на водния режим за Перник, който ще продължи до пролетта на 2020 година, природозащитниците предизвестяват, че неизпълнението на задачите на РДВ може да докара до дълготраен дефицит на вода в някои региони в България.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР