Европейската комисия представи днес предложения за допълнителни мерки срещу незаконния

...
Европейската комисия представи днес предложения за допълнителни мерки срещу незаконния
Коментари Харесай

ЕК предлага допълнителни мерки срещу незаконния внос и износ на оръжие

Европейската комисия показа през днешния ден оферти за спомагателни ограничения против противозаконния импорт и експорт на огнестрелно оръжие в Европейски Съюз. Еврокомирасят по вътрешните работи Илка Йохансон означи, че постоянно оръжие, добито нелегално, се употребява от въоръжени незаконни групи и терористи.

Тя уточни, че при атентатите във Франция от 2015 година против редакцията на изданието " Шарли Ебдо " и в концертната зала " Батаклан " е било употребявано оръжие, съединено от импортирани обособени елементи. По нейните думи следва да се обърне внимание на вноса на сходни елементи, който към този момент е обсъждан настрана от разпоредбите на оръжейния импорт.

Въоръженото принуждение от проведени незаконни групи в Европейски Съюз се усилва, това е опасност за сигурността и стабилността на нашето общество, съобщи на конференция Йохансон. По нейните думи много средства за основаване на самоделно оръжие през днешния ден към момента са необятно налични и е прекомерно елементарно сигнални револвери да бъдат импортирани и модифицирани в бойни.

Еврокомисарят регистрира, че липсват задоволително данни, само че се допуска, че броя на единиците нелегално оръжие в Европейски Съюз е към 35 милиона, а в Шенгенската осведомителна система са съобщени 630 000 случая за изгубено или откраднато оръжие. Йохансон настоя държавите от Европейски Съюз да подават данни за откритите от тях случаи.

Комисията предлага да бъдат въведени общи правила за импорт, експорт и преместване през Европейски Съюз на огнестрелно оръжие за цивилен цели. В предлагането се регистрира, че войната, подхваната от Русия против Украйна, усилва заплахата от непозволени дейности с оръжие. Комисията разяснява, че една от задачите е да се лимитират опциите за заобикаляне на ембарговите правила за оръжейния експорт.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР