Европейската комисия представи днес предложение за повишаване на способностите на

...
Европейската комисия представи днес предложение за повишаване на способностите на
Коментари Харесай

Брюксел предлага да се създаде нов резерв за помощ при бедствия

Европейската комисия показа през днешния ден предложение за повишение на качествата на Европейски Съюз в битката с естествените бедствия, предадоха Българска телеграфна агенция и пресслужбата на институцията.

Брюксел предлага да бъде самостоятелен запас за дейности в региона на гражданската отбрана на европейско ниво, който да включва да вземем за пример противопожарни самолети, водни помпи, принадлежности за търсене и избавяне в градовете, полеви лечебни заведения и екипи за незабавна здравна помощ. Този ресурс ще бъде ръководен от Еврокомисията и ще се употребява за подпомагане на страните, наранени от бедствия.

Предвижда се всички разноски по новата система за гражданска отбрана да бъдат напълно покрити от Европейски Съюз, а Еврпейската комисия ще взема решения за нейното разрастване. Тя ще оказва помощ на страните в Европейски Съюз да покачат личните си качества за дейности при бедствия, като финансира осъвременяването, поправката, преместването и разноските за потребление на техните избавителни средства.

Еврокомисията регистрира, че се следят все по-чести и тежки естествени бедствия, които през последните години са се отразили на доста европейски страни. Тази година поради естествени бедствия в Европа починаха над 200 души и бяха унищожени над един милион хектара гори, означават от институцията.

Природните бедствия имат и икономическо отражение - от 1980 година до момента страните в Европейски Съюз са изгубили над 360 милиарда евро поради извънредно неприятно време и естествени феномени. Само в Португалия директните стопански вреди от горските пожари, разразили се сред юни и септември тази година, се правят оценка на близо 600 милиона евро, което съставлява 0.34 на 100 от брутния народен приход на страната.

Общностният механизъм за гражданска отбрана, самостоятелен преди 16 години, е доброволна система, посредством която Европейски Съюз съгласува разгръщането на предоставената от участващите страни помощ в страната, поискала поддръжка.

Предложенията за помощ постъпват в център на Европейски Съюз в Брюксел. От 2001 година Европейски Съюз е получил над 250 молби за помощ при бедствия. Механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз включва всички от Общността, както и Исландия, Норвегия, Сърбия, Македония, Черна гора и Турция, прецизира Еврокомисията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР