Европейската комисия предложи забрана на някои видове целеви политически реклами,

...
Европейската комисия предложи забрана на някои видове целеви политически реклами,
Коментари Харесай

ЕС блокира политически реклами, насочени към етнос и религия

Европейската комисия предложи възбрана на някои типове целеви политически реклами, които употребяват чувствителни персонални данни, в това число етнически генезис, вяра, здравен статус или полова ориентировка. Забраната ще важи, в случай че самите консуматори не дадат категорично единодушие, че желаят да получават такива реклами.

Ако разпоредбите влязат в действие, рекламодателите ще би трябвало да дават ясни детайлности по отношение на критериите, които употребяват за таргетиране, означават още от изпълнителната власт на Европейския съюз. Всяка реклама ще да бъде по-прозрачна във връзка с проявлението на името на лицето или организацията, който/която е платила за нея.

Европейска комисия се надява, че тези ограничения ще оказват помощ за отбраната на честността на изборите в границите на съюза, като значително затруднят акциите за ориентиране и заблуждение на маргинализирани групи. В известието от Брюксел се показва още, че хората би трябвало да могат елементарно да разпознават по кое време виждат платена политическа реклама, без значение дали онлайн или офлайн, и да вземат участие в политически полемики, без да бъдат наранени от операция или дезинформация.

„ Изборите не би трябвало да бъдат съревнование на непрозрачни хора и способи. Гражданите би трябвало да знаят за какво виждат дадена реклама, кой е платил за нея, какъв брой, какви критерии за микронасочване са употребявани “, разяснява в изказване вицепрезидентът на Европейска комисия за полезности и бистрота Вера Йоурова.

Ако законопроектът бъде признат, страните-членки на Европейски Съюз ще би трябвало да дефинират санкции за нарушение на разпоредбите. А националните органи за отбрана на данните ще бъдат натоварени със задачата да следят по какъв начин персоналните данни се употребяват при ориентиране на реклами и да постановат наказания, когато е подходящо.

Политическите реклами са парещ проблем за онлайн платформите от няколко години. Фейсбук и Гугъл краткотрайно ги не разрешиха след затваряне на анкетите на президентските избори в Съединени американски щати през 2020 година, с цел да спрат потока от дезинформация. По-рано този месец Meta, компанията майка на Фейсбук и Instagram, отстрани хиляди варианти за ориентиране на реклами, в това число тези, свързани с етническа принадлежност, здраве, вяра, полова ориентировка и политически убеждения. Twitter забрани всички политически реклами още през 2019 година.

Четете тук още вести от!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР