Сдружението за модерна търговия (СМТ) се обръща с молба към

...
Сдружението за модерна търговия (СМТ) се обръща с молба към
Коментари Харесай

СМТ с молба към Румен Радев да наложи вето върху нулевата ставка на хляба

Сдружението за съвременна търговия (СМТ) се обръща с молба към президента Румен Радев да наложи несъгласие върху признатите на 30 април промени в Закона за налога върху добавената стойност (ЗДДС), които се отнасят до определянето на пределна комерсиална надценка от 15% за три типа самун - бял, Добруджа и стандартизиран. С такава позиция излиза сдружението.

Според СМТ поправките в ЗДДС са признати без претекстове, без стопански разбор и предварителна оценка на въздействието, както и без публично разискване със заинтригуваните страни и с способените държавни органи.

" Това е в цялостно несъгласие с правилата на правовата страна и съставлява безспорен произвол от страна на законодателната власт ", споделят още от сдружението в позицията си.
 Таванът на надценката за хляба - популизъм и административна тежест за бизнеса
Таванът на надценката за хляба - популизъм и административна тежест за бизнеса

Очаква се повишение на разноските на производителите, само че без повишаване на хляба

Мотивите за настояването са следните:
Всяка интервенция на страната в определянето на оптималната надценка за търговците може да повлияе отрицателно, ограничавайки свободната стопанска самодейност, обезпечена от Конституцията на България. Ограничаването на свободното ценообразуване неизбежно ще докара до деформиране на конкуренцията при предлагането на самун, от което ще пострада крайният консуматор. Негативните резултати от сходен вид ограничения се удостоверяват от безапелационната позиция на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), изразена по сходен проблем (определяне на оптималната надценка на артикули от първа нужда, планувано в Проект на Закон за допълнение на Закона за отбрана на потребителите). Становището на Комисия за защита на конкуренцията е, че съществуването на нормативно избрана оптималната надценка лимитира ценовата конкуренция сред търговците на дребно и основава риск всички да дефинират надценка, която е равна или доста покрай оптималната. Според Комисия за защита на конкуренцията задачата на препоръчаната регулация е обезпечаването на ниски цени на стоките от първа нужда, само че ниските цени са резултат от конкуренцията, а не от регулацията. Следва да се вземе поради и интернационалният опит в използването на оптимални надценки на артикули. Така да вземем за пример, в Гърция анулацията на закрепените надценки е довела до 6% спад в цените на стоките, които са били обект на регулация. Важно е да се означи, че малко преди регулацията на оптималната надценка да бъде отстранена в Гърция, Европейската комисия (ЕК) е почнала произвеждане против страната за ограничение на съответния пазар. Политиката на дерегулация е публично въведена на гръцкия пазар на 23 юни 2011 година, като съответните позитивни резултати не закъсняват. Приетата мярка е в прорез с ефикасната конкуренция и увреждаща ползите на потребителя. Пределната комерсиална надценка от 15% не почива на експертно умозаключение и не регистрира интереса нито икономически субекти по веригата за доставка на храни, нито на потребителите. Точно противоположното, от признатата мярка са налице директни отрицателни резултати, които могат да се обобщят (без да се изчерпват) до: ограничавания в предлагането на засегнатите групи артикули, нараснала потребителска инфлация, преориентиране към вносни артикули на по-ниски цени, понижаване на вложенията и ограничение растежа на приходите в бранш " търговия на дребно ".
Припомняме, че 30 април  Срокът изтичаше в края на юни, когато трябваше да се върне на 20%, както беше преди пандемичната конкуренция за събаряне на Данък добавена стойност на доста групи артикули и услуги. Надценката на хляба три типа самун - бял самун, самун " Добруджа " и стандартизиран самун - ще е 15%. 
 На <a href=рулетка депутатите врътнаха нулевата ставка върху хляба и брашното " > Обновена
На рулетка депутатите врътнаха нулевата ставка върху хляба и брашното

Йордан Цонев вкара гласуването през Закона за
хазарта

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР