Европейската комисия предложи прекратяване сезонната промяна на часовото време в

...
Европейската комисия предложи прекратяване сезонната промяна на часовото време в
Коментари Харесай

Брюксел иска до края на годината ЕС да реши за часовото време

Европейската комисия предложи преустановяване сезонната смяна на часовото време в Европа през 2019 година , давайки независимост на страните членки да решат дефинитивно дали желаят да останат единствено на зимно или лятно часово време, оповестяват международни организации.

Предложението беше оповестено преди няколко дни от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на годишната тирада За положението на съюза пред Европейския парламент.

 EK предложи преустановяване сезонната смяна на часовото време от 2019 година
EK предложи преустановяване сезонната смяна на часовото време от 2019 година

Днес Комисията предлага това да се промени

Ако Европейският парламент поддържа предлагането, последната наложителна сезонна смяна тутакси в Европейски Съюз ще бъде на 31 март 2019 година

От началото на предишния век европейските страни сменят часовника, с цел да пестят сила през летните месеци . Но през последните години проучвания слагат под въпрос успеваемостта на тази процедура, откакто жителите се оплакват от отрицателното въздействие върху здравето.

Сега Комисията предлага страните членки да изоставят практиката и да изберат зимно или лятно часово време . Но смяната би трябвало да бъде координирана, съгласно Европейска комисия, с цел да се запази действието на вътрешния пазар и с цел да се избегне разпокъсване.

" Тази доста амбициозна стратегия ще разреши на жителите да се възползват от изгодите без отсрочване ", разяснява еврокомисарят по превоза Виолета Булц, която показа предлагането на Брюксел.

" Каним всички страни членки и бизнесът да създадат нужните мерки, с цел да се обезпечи съгласуван метод в Европейски Съюз ", добави тя.

Според нея Европейският парламент и страните членки би трябвало да решат до края на годината.

Запитана, че в последна сметка Германия може да реши да остане на лятно часово време, Австрия на зимно време, Белгия на лятно часово време, а Холандия на зимно, еврокомисарят отговори, че това на доктрина е допустимо и би трябвало да се почита решението на всяка страна, само че в това време Съветът ще би трябвало да реализира свястно решение по въпроса.

Тя напомни, че в Европа сега има три часови зони.

Зам.- ръководителят на Европейска комисия Марош Шефчович изясни, че множеството страни членки на Европейски Съюз са въвели смяната на часовника през 70-те година на XX век след петролната рецесия.

Целта беше да се спести сила . Нови изследвания през днешния ден демонстрират, че спестяването на сила е нищожно, акцентира той.

За да се реализира равномерен преход, всяка страна членка ще уведоми до април 2019 година дали има намерение да ползва за непрекъснато лятното или зимното часово време. Последната наложителна смяна на лятното часово време ще стане на 31 март 2019 година (неделя). След това страните членки, които желаят да останат на зимно часово време, ще могат да създадат последна смяна на 27 октомври 2019 година (неделя). След тези дати се приключва смяната на часовото време.

 Снимка 378337
Източник:

Сега предлагането на Европейската комисия ще бъде импортирано в Европейския парламент и в Съвета.

В момента в Европейски Съюз има три общоприети часови зони: Западноевропейско време (Ирландия, Португалия и Великобритания), Централноевропейско време (17 страни членки) и Източноевропейско време (България, Кипър, Естония, Финландия, Гърция, Латвия, Литва и Румъния). Страните членки, избрали да останат на лятно часово време, автоматизирано ще трансформират към идната часова зона (стандартно време плюс 1 час). В допълнение страните членки ще имат свободата да създадат промени в тяхното общоприетоо време, което не е обвързвано със сезонните промени. Предложението планува Комисията да бъде известена за всяка смяна на часовата зона шест месеца авансово, с цел да се направи нужното пригаждане.

Държавите от Южна Европа упорстват да се резервира лятното часове време , а скандинавските считат, че би трябвало да остане зимното часово време.

Предложението на Европейска комисия е след искане на Европейския парламент да направи оценка по проблема. Комисията организира социална консултация през това лято, в която участваха 4,6 милиона европейци. 84% от интервюираните поддържат преустановяване смяната на часовото време.

А ето и отговорите в нашата анкета от преди година:

анкета
Как ви се отразява промяната на времето?
Не я чувствам До няколко дни се променям и аз Един месец съм като болен Тази промяна е добре, пролетта е смут Дразни ме кардинално Виж резултати
Не я чувствам

До няколко дни се променям и аз

Един месец съм като болен

Тази промяна е добре, пролетта е смут

Дразни ме кардинално

 Снимка 378339
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР