Европейската комисия предложи първа по рода си рамка за защита

...
Европейската комисия предложи първа по рода си рамка за защита
Коментари Харесай

В много европейски региони съществува неизползван потенциал за работни места и растеж

Европейската комисия предложи първа по рода си рамка за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност за занаятчийски и промишлени артикули, които почиват на оригиналността и достоверността на обичайните практики от техните райони. Тази рамка ще обхване артикули като стъклото от Мурано, туида от Донегал, порцелана от Лимож, ножарските произведения от Солинген и керамиката от Болеславец. Въпреки че тези артикули се употребяват с име и известност в Европа, а от време на време и в международен мащаб, до момента производителите не са разполагали със отбрана на означенията на Европейски Съюз, която обвързва произхода и репутацията на техните артикули с тяхното качество.

Предвид триумфа на системата за географските означения за виновност, спиртни питиета и селскостопански артикули, с предлагането за правилник Комисията има за цел да даде опция на производителите да пазят занаятчийските и промишлените артикули, свързани с техните райони и с техните обичайни познания и умения, както в Европа, по този начин и отвън нея. Регламентът, който планува отбрана на означенията на Европейски Съюз, ще улесни потребителите да разпознават качеството на тези артикули и да вършат по-информиран избор. Той ще спомогне за насърчаването, привличането и запазването на умения и работни места в европейските райони, като способства за тяхното икономическо развиване. Предложението също по този начин ще подсигурява, че обичайните занаятчийски и промишлени артикули ще бъдат сложени на равна нога със предпазените географски означения, които към този момент съществуват в селскостопанската сфера.

Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с сектор „ Европа, готова за цифровата епоха “, съобщи: „ В доста европейски райони съществува необработен капацитет за работни места и напредък. По-специално в бранша на занаятите и индустрията доста МСП са развили и усъвършенствали индустриалните си умения от потомство на потомство, само че не разполагат със тласъци и запаси за тяхното разрастване, изключително отвън граница. Защитата, предоставяна от географските означения за занаятчийски и промишлени артикули, ще насърчи както районите, по този начин и производителите да бъдат конкурентноспособни в континентален и международен мащаб. “

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон съобщи: „ Европа има извънредно завещание от международно приети занаятчийски и промишлени артикули. Време е тези производители да се възползват от ново право на интелектуална благосъстоятелност, както производителите на храни и вино, което ще увеличи доверието и видимостта на техните артикули, гарантирайки достоверност и известност. Инициативата ще способства за основаването на квалифицирани работни места, изключително за МСП, и за развиването на туризма, в това число в селските или стопански по-слабите региони. “

Предложението за правилник ще:

- Установи отбрана в целия Европейски Съюз за географските означения на занаятчийски и промишлени артикули, с цел да се помогне на производителите да пазят и ползват правата върху интелектуалната благосъстоятелност на своите артикули в целия Европейски Съюз. Новият правилник също по този начин ще улесни дейностите против подправените артикули, в това число тези, които се продават онлайн. С него ще се обърне внимание на съществуващите понастоящем на национално ниво разпокъсани и частични защитни ограничения.

- Създаде условия за опростена и стопански ефикасна регистрация на Гражданско отделение за занаятчийски и промишлени артикули посредством определяне на двустепенен развой на подаване на заявки. Това би изисквало производителите да подават своите заявки за Гражданско отделение до избраните органи на страните членки, които по-късно ще подадат сполучливите заявки за спомагателна оценка и утвърждение до Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност (EUIPO). За страните членки, които не разполагат с национална процедура за оценка, ще бъде допустима и процедура за директно подаване на заявки до EUIPO. Освен това предлагането дава опция на производителите персонално да заявяват сходството на своите артикули със спецификациите на продуктите, което прави системата по-лека и по-евтина.

- Позволи цялостна съгласуемост с интернационалната отбрана на Гражданско отделение, като се даде опция на производителите на регистрирани занаятчийски и промишлени географски означения да пазят своите артикули във всички страни, подписали Женевския акт за наименованията за генезис и географските инструкции в границите на Световната организация за интелектуална благосъстоятелност (СОИС), към който Европейски Съюз се причисли през ноември 2019 година и който обгръща занаятчийските и промишлените Гражданско отделение. Същевременно към този момент ще бъде допустимо да се защитят съответните Гражданско отделение от трети страни в границите на Европейски Съюз.

- Подпомогне развиването на селските и други райони в Европа посредством даване на тласъци за производителите, изключително МСП, да влагат в нови достоверни артикули и да основават пазарни ниши. Предложеният правилник също по този начин ще спомогне за съхраняването на неповторими умения, които в противоположен случай биха могли да изчезнат, изключително в селските и по-слабо развитите райони на Европа. Репутацията на новите Гражданско отделение би била от изгода за районите. Това може да способства за привличането на туристи и за основаването на нови висококвалифицирани работни места в районите, като в същото време се подтиква икономическото им възобновяване.

Предложението е продължение на Плана за деяние в региона на интелектуалната благосъстоятелност, признат през ноември 2020 година, в който Комисията разгласи, че ще прегледа осъществимостта на система за отбрана на Гражданско отделение за занаятчийски и промишлени артикули на нивото на Европейски Съюз. Тo се основава на апелите на производителите, районните органи, Европейския парламент и Комитета на районите, отправени към Комисията за основаване на регулаторна рамка за отбрана на занаятчийските и промишлените артикули. През ноември 2019 година присъединението на Европейски Съюз към Женевския акт на Лисабонската конвенция за наименованията за генезис и географските инструкции — контракт, ръководен от Световната организация за интелектуална благосъстоятелност (СОИС) — даде спомагателен подтик. Действащото законодателство на Съюза пази Гражданско отделение на селскостопански артикули, храни и виновност. Предложението ще сътвори спомагателна система за отбрана, целяща също по този начин висока степен на отбрана на интелектуалната благосъстоятелност, по-добра информация за потребителите и поощряване на районното възобновяване. Новата система ще предлага същото равнище на отбрана, както за съществуващите Гражданско отделение, като в същото време се регистрира особеното естество на занаятчийските и промишлените артикули.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР