Европейската комисия предлага корекционен пазарен механизъм за таван за цените

...
Европейската комисия предлага корекционен пазарен механизъм за таван за цените
Коментари Харесай

EК предлага механизъм за задействане на таван на цените на газа

Европейската комисия предлага корекционен пазарен механизъм за таван за цените на газа, който да продължи най-много една година. Предложението е било оповестено през вчерашния ден на среща с посланиците на страните-членки на Европейски Съюз, предава.  

Механизмът би трябвало да се задейства, единствено в случай че цените на синьото гориво доближат извънредно високи равнища, тъй че да се избегнат обилни разтърсвания на пазара и спиране на контрактуваните доставки, които биха могли да доведат до сериозен риск за тях.

Той допуска " таван " за цените, който ще се фиксира един месец авансово по показател TTF и ще се задейства, в случай че цените на неговата основа доближат авансово несъмнено равнище и покачването им не подхожда на сходно нарастване на международните пазари.

За да се избегнат вероятни промени на изискванията на пазара, както и с цел да може да се реагира на непреднамерени негативни последствия от този таван, би трябвало да има защитни клаузи, които да подсигуряват, че механизмът може да бъде замразен когато и да е, в случай че докара до съществени разтърсвания на пазара, които да обиден доставките в Европейски Съюз. 

Таванът автоматизирано ще бъде деактивиран, в случай че месечният обзор покаже, че изискванията за неговото активиране към този момент не съществуват.

Регламентът ще влезе в действие след публикуването му в Официалния вестник на Европейски Съюз и ще важи за период от една година след публикуването му. Комисията може да предложи неговото удължение, в случай че са налице изискванията за това. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР