Европейската комисия отпусна безвъзмездни средства на 20 държави членки на

...
Европейската комисия отпусна безвъзмездни средства на 20 държави членки на
Коментари Харесай

ЕК отпуска 95 милиона евро за подобряване на достъпа до тестове

Европейската комисия отпусна безплатни средства на 20 страни членки на обща стойност 95 милиона евро за закупуване на диагностични проби за COVID-19, с цел да се улесни даването на цифровия Коронавирус документ на Европейски Съюз. Това върви ръка за ръка с продължаващото имунизиране против COVID-19 и е част от уговорката на Комисията да поддържа достъпа до бързи и точни проби на налични цени за жителите, които към момента не са изцяло имунизирани, и по-конкретно за тези, които не могат да бъдат имунизирани по медицински аргументи. Безвъзмездните средства, финансирани посредством Инструмента за незабавна поддръжка, ще разрешат на страните членки да организират проби. Тази поддръжка, предоставяна посредством националните органи, ще отговори на другите потребности в другите страни членки.

Стела Кириакиду, комисар по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните, съобщи: " Цифровият Коронавирус документ на Европейски Съюз даде опция на европейците да продължат да пътуват безвредно през лятото и се трансформира в знак на една отворена и безвредна Европа. Въпреки че имунизацията е от основно значение и е нашият най-силен актив за преустановяване на пандемията, бързото и тъкмо тестване продължава да бъде значимо за справяне с разпространяването на COVID-19. 20-те милиона бързи проби, които закупихме за страните членки по-рано тази година, и днешното известие за спомагателни средства потвърждават, че сме твърдо решени да подсигуряваме, че жителите имат достъп до проби и че нашите цифрови документи са налични за всички, по-специално за тези, които не могат да бъдат имунизирани. "

Дидие Рейндерс, комисар по въпросите на правораздаването, добави: " Досега над 400 милиона европейци са се възползвали от документа, а 42 страни към този момент са свързани със системата на Европейски Съюз за документи. Това е огромно европейско достижение, което се цени високо от нашите жители. Днешните безплатни средства ще допринесат в допълнение за потреблението на документа и ще подсигуряват, че хората могат да продължат да се движат свободно и безвредно. Приветствам това решение и приканвам 20-те страни членки да употребяват по най-хубавия метод тези спомагателни проби. "

Инструментът за незабавна поддръжка обезпечава учредена на потребностите координирана реакция при изключителни обстановки, с цел да помогне на страните членки да се оправят с потребностите, свързани с непосредствената остра фаза на пандемията от COVID-19, както и с излизането, възобновяване и предотвратяването на всяка повторна поява.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР