Европейската комисия излезе с обемен пакет от различни предложения, които

...
Европейската комисия излезе с обемен пакет от различни предложения, които
Коментари Харесай

Андрей Новаков: Въглероден данък върху дизела и бензина ще направи автомобилите недостъпни

" Европейската комисия излезе с обемен пакет от разнообразни оферти, които имат за цел да вкарат в схемата за нездравословни излъчвания освен ТЕЦ-овете, каквато познаваме досега, а пътнически превоз, фамилните къщи, които отделят нездравословни излъчвания, самолетите и корабния и сухопътния превоз. Това е проекто-законодателство, което има много съществено отражение върху всеки един европеец. Притеснително е, че идва миг, в който стопанската система ни по този начин и по този начин не може да се възвърне напълно от Коронавирус, а това би предположило налагането на спомагателна тежест върху крайните консуматори.

Ако обложиш бензина и дизела с спомагателен въглероден налог, каквото всъщност е предлагането, неговата цена ще се увеличи даже повече от тази исторически висока цена. Видяхме, че трансферира 3 лв. на някои от типовете дизел в България. Това би го направил още по-скъпо и недостъпни най-обикновени стандартни коли за хората, а за тях опция няма ".

Това сподели в предаването " Брюксел 1 " по Bulgaria ON AIR евродепутатът Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ), член на Комисията по превоз на Екологичен потенциал.

" Ако до момента са смятали, че най-големият замърсител са ТЕЦ-овете, които горят въглища, или газовите централи, в този момент към сметките, които заплащат ТЕЦ-овете, желаят да вкарат всички коли, всички къщи, всички самолети и всички кораби. Почти всяка една човешка активност на напредване да бъде обложена с спомагателен налог, " споделя евродепутатът.

На въпрос на водещата Милена Милотинова по какъв начин би се отразило това на цените в бъдеще и по какъв начин се отразиха досега заплащанията на нездравословни излъчвания от ТЕЦ-овете, за които към този момент има влезнало в действие законодателство, европарламентаристът отговори.

" Макар да е мъчно да се каже има една индикативна сметка, която е към днешна дата. Мегават електричество коства към 400 лв. все още, а с цел да се създаде той, са платени към 200 лв. нездравословни излъчвания, което е половината от цената. Не споделям, че това би се случило с бензина, дизела, самолетните билети, каргото на корабите, с горивото за битово отопление, само че е много евентуално да се увеличи доста на всички места, което би оказало въздействие и върху крайния консуматор. Представете си - сега 97 % от камионите, които се движат по пътя са с дизелови мотори. Има други възможности, да кажем постанова се въглеродният налог. Хората се преориентират от дизелови камиони към електрически.

Оказва се обаче, че електрическите по данни на промишлеността костват сред 4 и 5 пъти повече. Представете си какво би се случило с портокалите, които транспортира този камион, в случай че внезапно стартира да коства 5 пъти повече самата комбинация. Същото се отнася и за самолетните билети. Ако се таксува керосинът с спомагателен налог, без значение дали това ще бъдат 20-30%, единственият, който ще заплати за това нещо, е крайният консуматор. Да не приказваме, че на мен ми се коства сюреалистично битовото гориво да се вкара в тази регулация.

Ако в София имаш опция да си подмениш печката и да минеш на електричество или на газ, то газификация в доста от краищата на България няма. Това значи, че ти ще продължиш да си гориш горивото, което имаш (въглища, дърва), само че ще започнеш и да плащаш за това, че отделяш нездравословни излъчвания. Сякаш има какво да направиш по този въпрос, " разяснява евродепутатът.

" Трябва обновена национална позиция, от която да се ръководим. Последната рамкова позиция, която имаме, е от едно от служебните държавни управления и не е настояща все още. Второто е обединяване и изпитание на всички евродепутати тук. Да се обединим върху това, че българският консуматор не може да заплаща повече нито по-скъп бензин. По-успокоителното в тази ситуация е, че в доста други страни виждат същия проблем подобен, какъвто виждаме и ние. Трябва да се работи, тъй като изтичат периодите за внасяне на промени и допълнения. След това следва гласоподаване в комисия и пленарна зала, само че времето върви.

Европейската комисия и упоритостта на френското председателство е да гледат гледат това досие още през юни, на първите трилози. Това значи да го утвърди Съветът и да го утвърди Европарламентът още през май-юни, " изясни Новаков и съобщи, че към този момент е внесъл ремонти в транспортната комисия на Екологичен потенциал. " Знам, че има други сътрудници, които работят по други елементи от това досие, които вършат същото, тъй като и без да имаме решение на министерство или на Министерския съвет, които да ни споделят кой е националният ни интерес, добре разбираме, че в България никой не може да си разреши да заплаща в допълнение за това, че се отоплява на печка. Тези хора са изложени на нов тип беднотия – енергийна и транспортна.

Има места в България, в които единственият метод да се придвижваш от мястото, на което живееш, до там, където работиш, до болничното заведение, до учебното заведение, е с персонален автомобил. Ако обложат горивото още повече, на процедура тези хора ще бъдат лишени от свободата си да се придвижват. Толкова съществено ми се коства. Дори с 20% да се усили горивото при цена от 3 лв. това значи 3,60 лв.. Това не е нещо, което могат да си разрешат да заплащат, " споделя Новаков.

" Разбира се, тук се предлага основаването на един климатично-социален фонд, който да подкрепя хората, които са изпаднали в усложнение поради това. Казват, че е взето решение, само че това решение е на проблем, който не съществува. Ние го сътворяваме и след това предлагаме и решение. Това, което направих аз в моята комисия, отчетът, където аз съм създател и вносител, желая заличаване напълно на сухопътен превоз, облагане на половина на корабите. Надявам се сътрудниците, които дават отговор за постройките, да изкарат и постройките, тъй като това би изложило на риск безусловно да студуват стотици хиляди български фамилии, които не могат да си разрешат, " разяснява Новаков.

На въпрос на водещата какви доходи се чака да събере този нов налог и защо ще се употребяват, Новаков отговори:

" Един от фондовете чака да събере към 70 милиарда, само че за мен това не е утешение. Моето чувство е, че това се трансформира в първия европейски налог, който ще бъде употребен и за това да се връщат заемите (б.р. - от 750 млрд евро), които Европейски Съюз тегли, " съобщи Андрей Новаков.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР