Европейската комисия и Обединеното кралство постигнаха политическо споразумение за участието

...
Европейската комисия и Обединеното кралство постигнаха политическо споразумение за участието
Коментари Харесай

Великобритания и Нова Зеландия се присъединяват към програмата на ЕС Холизонт Европа

Европейската комисия и Обединеното кралство реализираха политическо съглашение за присъединяване на Лондон в стратегиите " Хоризонт Европа " и " Коперник ", заяви пресслужбата на Европейска комисия.


" На 7 септември Европейска комисия и Обединеното кралство реализираха политическо съглашение по отношение на присъединяване на Обединеното кралство в " Хоризонт Европа " - програмата на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения, и " Коперник " - водещата в света стратегия на Европейски Съюз за наблюдаване на Земята, се споделя в изказването.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи: " Европейски Съюз и Обединеното кралство са основни стратегически сътрудници и съдружници и днешното съглашение потвърждава това. Ние ще продължим да бъдем в челните редици на международната просвета и проучвания ".

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак акцентира, че " нововъведенията от дълго време са в основата на просперитета на Обединеното кралство - от пробивите в опазването на здравето до софтуерния прогрес, който развива нашата стопанска система ".

" С богата експертиза и опит, които можем да пренесем на международната сцена, постигнахме съглашение, което разрешава на английските учени решително да вземат участие в най-голямата стратегия за съдействие в региона на научните проучвания в света - " Хоризонт Европа ", добави той. " Работихме с нашите сътрудници от Европейски Съюз, с цел да сме сигурни, че това е вярната договорка за Обединеното кралство, която разкрива несравними благоприятни условия за научни проучвания, а също и вярната договорка за английските данъкоплатци ".

Това взаимно контрактувано решение е резултат от задълбочени полемики сред Европейски Съюз и Обединеното кралство и ще бъде от изгода и за двете страни. То ще им разреши да задълбочат връзките си в региона на научните проучвания, нововъведенията и галактическото пространство, като обединят научните и галактическите общности.

Споразумението остава в цялостно сходство със Споразумението за търговия и съдействие сред Европейски Съюз и Обединеното кралство, се уточниява в изказването.

От Лондон ще се изисква да прави финансови вноски в бюджета на Европейски Съюз и за него важат всички защитни ограничения, планувани в Споразумението за търговия и съдействие. Като цяло се счита, че Обединеното кралство ще способства приблизително с съвсем 2,6 милиарда евро годишно за присъединяване си както в програмата " Хоризонт Европа ", по този начин и в съставния елемент " Коперник " на галактическата стратегия.

От 1 януари 2024 година откривателите и организациите в Обединеното кралство ще могат да вземат участие в " Хоризонт Европа " наедно с сътрудниците си от страните - членки на Европейски Съюз, и ще имат достъп до финансиране по програмата.

" Това ще ускори опцията за присъединяване в международна мрежа от откриватели и иноватори, ориентирана към справяне с световните провокации в региона на климата, енергетиката, подвижността, цифровите технологии, индустрията и космоса, опазването на здравето и други ", обявиха от Европейска комисия.

Асоциирането към " Коперник " ще даде опция за принос на Обединеното кралство към стратегически значима галактическа стратегия с най-съвременни благоприятни условия за наблюдаване на Земята и за достъп до нейните услуги. " Коперник " има значителен принос за постигането на нашите европейски цели за " зелената договорка " и " нулево чисто ползване ".

Лондон ще има достъп и до услугите на програмата на Европейски Съюз за галактическо наблюдаване и следене.

Подобна договорка беше подписана и с Нова Зеландия през днешния ден в Брюксел.

На подписването на съглашението участваха европейският комисар по търговията Валдис Домбровскис, министър-председателят на Нова Зеландия Крис Хипкинс и министърът на търговията Деймиън О`Конър.

Политическите съглашения от 7 септември би трябвало да бъдат утвърдени от Съвета на Европейски Съюз. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР