Европейската комисия, Франция, Германия, Италия, Великобритания, Канада и САЩ взеха

...
Европейската комисия, Франция, Германия, Италия, Великобритания, Канада и САЩ взеха
Коментари Харесай

Последните санкции срещу Русия поставят под въпрос международната ѝ търговия и банковия сектор

Европейската комисия, Франция, Германия, Италия, Англия, Канада и Съединени американски щати взеха късно нощес решение за въвеждане на спомагателни наказания против Русия. По-важните са изключване на някои съветски банки от системата SWIFT (Общност за световна междубанкова финансова телекомуникация) и налагане на ограничавания върху потреблението на валутните запаси на Руската централна банка, което може да ограничи резултата от наложените стопански и финансови наказания.

SWIFT е предпазена система за известия, употребена от съвсем всички банки в света, която прави улеснява и форсира интернационалните заплащания, а това – от своя страна, усъвършенства и интернационалната търговия. Изключването на съветски банки от системата не значи, че това отрязва достъпа им до интернационалните финансови пазари (това е реалност още от 2014 г.) или Русия няма да може да изнася артикули, само че сигурно затруднява и оскъпява целия развой. Единственият различен образец за изключване от системата е Иран през 2012 година, вследствие на което страната губи към половината от приходите от експорт на нефт и към една трета от интернационалната ѝ търговия. Русия към този момент е създала различна система – SPFS (Система за предаване на финансови съобщения), само че използването ѝ е обвързвано с спомагателни разноски и закъснение на заплащанията.

По-важната от ограниченията обаче, наподобява ограничаването върху потреблението на валутните запаси на Руската централна банка. Санкциите ще обзет към 60% от валутните запаси на страната, което оставя разполагаем главно злато – 21%, и китайски юани – 13-14%. Ограничаването на валутните потоци към Русия и блокирането на личните ѝ запаси в допълнение ще затрудни интернационалната търговия, както и опцията на съветски компании и жители да купуват вносни артикули. Това може бързо да докара до отлив на средства от банковата система и превалутиране им в задгранична валута, което ще окаже и напън върху валутния ѝ курс. В неделя Централната банка на Русия разгласява няколко известия с ограничения, които да подсигуряват финансовата непоклатимост на банките, а същинският тест за това следва с отварянето им в понеделник.

Автор: Калоян Стайков, основен икономист на Институт за енергиен мениджмънт
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР