Европейската комисия (EК) съобщи, че започва първото си задълбочено разследване

...
Европейската комисия (EК) съобщи, че започва първото си задълбочено разследване
Коментари Харесай

ЕК проверява обществена поръчка за доставка на влакове в България от Китай

Европейската комисия (EК) заяви, че стартира първото си задълбочено следствие по подозрения за нарушение на разпоредбите за задграничните дотации в Европейски Съюз. Проверката касае социална поръчка на Министерството на превоза и известията в България за доставка на влакове.

Уточнява се, че комисията е получила данни от китайско държавно сдружение (CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co., Ltd., дъщерно на CRRC Corporation), което е изпълнило отговорностите си да рапортува покупко-продажби на висока стойност. Обществената поръчка планува доставка и поддръжка на влаковете, както и образование за българските чиновници. Според европейските правила за задграничните дотации сдруженията са длъжни да оповестяват за присъединяване в търгове за публични поръчки в Европейски Съюз, когато прогнозната стойност на контракта надвишава 250 милиона евро и когато сдружението е получило най-малко 4 милиона евро задгранично финансиране от най-малко една страна отвън Европейски Съюз в последните три години, разяснява Европейска комисия, представена от Българска телеграфна агенция.

След предварителния обзор на полученото съобщение комисията е решила да стартира задълбочена инспекция, тъй като открива признаци, че китайското сдружение е получило задгранична дотация, която изкривява вътрешния европейски пазар. Комисията трябваше да реши дали задграничното финансово присъединяване съставлява дотация, която директно или непряко дава изгода за сдружението, и дали това разрешава на сдружението да показа безпричинно преференциална оферта, се показва в известието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР