Европейската комисия (EK) представи правните възможности за конфискация на руски

...
Европейската комисия (EK) представи правните възможности за конфискация на руски
Коментари Харесай

ЕК иска да използва руски активи, за да подпомогне възстановяването в Украйна

Европейската комисия (EK) показа правните благоприятни условия за конфискация на съветски държавни и частни активи, които да бъдат употребявани за финансиране на реконструкцията на Украйна. Това се случва, откакто сериозната инфраструктура на страната - електроразпределителната мрежа, както и разнообразни пътища, са обект на съществени съветски офанзиви.

" Ние блокирахме 300 милиарда евро от запасите на Руската централна банка и замразихме 19 милиарда от парите на съветските олигарси ", сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изказване. " Ние ще работим върху интернационално съглашение с нашите сътрудници, с цел да създадем това допустимо. И дружно можем да намерим законни способи да стигнем до него ", добави тя, представена от Euractiv.
Труден развой
Основните активи няма да бъдат дефинитивно иззети според проекта, само че ще бъдат върнати на съветската страна, в случай че бъде подписано спокойно съглашение. Документът, който е забелязан от публицисти на Financial Times, акцентира нуждата от координирани дейности на интернационално равнище.
Реклама
Европейският съюз и неговите съдружници замразиха стотици милиарди долари валутни запаси, които се намираха в сметките на Руската централна банка при започване на спора. Впоследствие Русия съобщи, че глобите са блокирали към 300 милиарда $ от нейните златни и валутни запаси. Оттогава някои чиновници на Европейски Съюз се изрекоха в интерес на директната конфискация на активите, като един от основните поддръжници на концепцията е Жозеп Борел, висшият представител на Европейски Съюз за външната политика, който сподели, че сходен ход би бил " цялостен с логичност ".

От друга страна обаче, конфискацията на суверенните активи може да има проблеми, свързани с интернационалното право, и публични лица признават, че може да сътвори опасности за финансовата непоклатимост. Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи през април, че конфискуването на съветски държавни активи не би трябвало да се прави с лека ръка, а е нужно да се извърши единствено в съгласуваност със съдружниците. Тя даже позволи, че с цел да е вероятен сходен ход, може да има потребност и от приемането на ново законодателство в Съединени американски щати.
Инвестиции с съветските активи
Съгласно предлагането на Европейската комисия съветската страна ще има право да си върне активите, в случай че има спокойно съглашение, евентуално дружно с някои минимални насъбрани лихви. В същото време ликвидните активи на съветската страна ще бъдат вложени за генериране на възвръщаемост за заплащане на реконструкцията. Това би била невиждана самодейност, сподели чиновник на комисията, който също по този начин акцентира, че въпросът ще би трябвало да се разиска на равнище Европейски Съюз и с интернационалните сътрудници. Вече е имало предварителни диалози със Съединени американски щати по тематиката, прибавя различен чиновник.

Работата на Европейски Съюз по проекта обаче е възпрепятствана от неналичието на информация за местонахождението и мащаба на замразените активи на Руската централна банка - даже тези, държани от разнообразни централни банки на Европейски Съюз. В дискусионния документ на комисията се показва, че общата сума на съветските публични активи, които са замразени в Европейски Съюз, " сега е незнайна ".
Реклама
Един от чиновниците на комисията сподели, че няма задоволително информация, която тече от страните членки, като прикани за " повече и по-добри " данни. Потенциалните способи за изземване и потребление на съветски активи в интерес на Украйна също бяха разисквани на среща на върха на външните министри на НАТО в Букурещ във вторник съгласно хора, участващи в полемиките.

Що се отнася до частни лица и организации, фактът, че техните активи са замразени, тъй като са в санкционен лист на Европейски Съюз, не значи директно, че е допустимо те да бъдат иззети. През май Европейска комисия разкри проекти за улеснение на конфискуването на замразени активи, които са свързани със съществени противозаконни действия и обвинени нарушители, в това число тези, които заобикалят глобите на Европейски Съюз против Русия.

През предходната седмица Европейски Съюз си даде законови пълномощия да предприеме дейности против всеки, който оказва помощ на Русия да избегне нейните наказания. Това се случи с помощта на единомислещото единодушие на страните от съюза, че нарушаването на ограничаващите ограничения против Русия ще се смята за " закононарушение на Европейски Съюз " в целия блок. Очаква се това да улесни прибавянето на физически и юридически лица от страни отвън Европейски Съюз в описи със наказания, основани за наказване на съществуващи дейности като нахлуването на Русия в Украйна.
Свързани публикации Войната в Украйна | НАТО ще понижава зависимостта от властнически страни 30 ноември 2022, 17:47 Съединени американски щати желае по-твърда позиция против Китай от европейските си сътрудници 30 ноември 2022, 07:45 Китайският проблем на Шолц 25 ноември 2022, 06:09 Войната | Херсон падна. Как ще продължи офанзивата на Украйна 17 ноември 2022, 08:49 Войната | Украйна завзе Херсон без пердах. Какво следва? 11 ноември 2022, 22:08 Мегатъргът за бойните машини на пехотата потегля изначало 20 октомври 2022, 13:04 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР