Европейската комисия (ЕК) е предложила на България преходен период за

...
Европейската комисия (ЕК) е предложила на България преходен период за
Коментари Харесай

Брюксел предложи на България отсрочка за ембаргото над руския петрол 


Европейската комисия (ЕК) е предложила на България временен интервал за прекъсването на вноса от нефт от Русия до юни или декември 2024 година Това заяви организация "Блумбърг " в неделя като новината беше доказана пред БНР от източник от Европейския съюз (ЕС). Според неофициалната информация на националното радио предлагането удовлетворява българското държавно управление.

Забраната на импорт на съветски нефт в Европейски Съюз е част от шестия пакет европейски наказания, които Брюксел има намерение да наложи на Русия поради военната ѝ инвазия в Украйна, почнала на 24 февруари. Наред с България, Словакия и Унгария обаче заявиха, че са прекомерно подвластни от съветския нефт и не могат да му наложат ембарго незабавно. Затова Европейска комисия е предложила отсрочвания и на тях - надлежно доникъде и до края на 2024 година

Постоянните представители на Европейски Съюз заседават по тематиката в неделя, ден преди започващата в понеделник двудневна среща на върха на Евросъюза. Според БНР осведомени с предложенията за пролонгация към България, Словакия и Унгария са скептични дали този вид би бил признат от всички останали страни членки. Причината е, че това може да се стори като половинчата мярка на Полша и Балтийските страни, които упорстват вноса на съветски нефт в Европейски Съюз да бъде спрян допустимо най-бързо.

“Зарадвах се на тази вест, доколкото демонстрира, че твърдата позиция на България в отбрана на европейските правила демонстрира страната ни като постоянен сътрудник и нашите потребности са разбрани от Европейска комисия, която приготвя пакет с изключения, в който са включени страни като България, нуждаещи се от време за такива наказания ”, разяснява пред БНР министърът на растежа и нововъведенията Даниел Лорер.

Още на 13 май пред публицисти в Народното събрание вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, заяви, че има уверения от Еврокомисията, че ще бъде взето поради нашето искане да бъдем включени в листата със страните, на които ще бъде дадена пролонгация по отношение на ембарго върху вноса на съветски нефт, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР