Европейската комисия благодари на жените за смелостта, съчувствието и приноса

...
Европейската комисия благодари на жените за смелостта, съчувствието и приноса
Коментари Харесай

ЕК благодари на жените за смелостта и отново повдигна въпроса за неравенството

Европейската комисия благодари на дамите за " смелостта, съчувствието и приноса им " в битката с коронавирусната рецесия и още веднъж повдигна въпроса за съществуващите неравенства в нашето общество. Трябва да работим за това Европа да остане водач в региона на правата на дамите, показаха от Европейска комисия. По мотив Международния ден на дамата Европейската комисия направи следното изказване:

Изминалата година беше сложна. Пандемията от COVID-19 не пощади никого и беше изключително тежка за дамите в целия свят. Лекари, медицински сестри, учители, продавачи — специалности, постоянно упражнявани от дами — се оказаха на предната линия на пандемията. Всичко това, до момента в който в същото време поемат още по-големи отговорности у дома.

Нека отделим време да благодарим на дамите за смелостта, съчувствието и приноса им в битката с тази рецесия, в това число като поддържаме действието на нашите общества, системите за полагане на грижи и услугите от най-съществено значение. Въпреки че дамите съставляват по-голямата част от работещите на първа линия в опазването на здравето, те бяха прекомерно едва показани в процесите на взимане на решения по отношение на пандемията. Например от националните профилирани работни групи по отношение на COVID-19 в 87 страни, в това число 17 страни — членки на Европейски Съюз, 85,2 % бяха ръководени от мъже.

Равенството сред половете би трябвало да бъде в основата на възобновяване след пандемията. В Регламента за Механизма за възобновяване и резистентност се планува, че равенството сред половете и равните благоприятни условия за всички следва да се вземат поради и да се предизвикват по време на подготовката и осъществяването на националните проекти за възобновяване и резистентност. Жените би трябвало също по този начин да бъдат по-добре показани на лидерски позиции както в политиката, по този начин и в управителните препоръки на сдруженията — ще продължим да се борим за това.

Комисията не пощади старания за реализиране на по-голямо тъждество сред дамите и мъжете в Европа и отвън нея. В осъществяване на един от основните детайли на тактиката на Европейски Съюз за тъждество сред половете, Комисията показа предложение за нови ограничения за използване на правилото за равно възнаграждение. Равенството сред половете е един от главните правила на европейския дирек на обществените права, както и от показания тази седмица упорит проект за деяние за използването му. Равенството сред половете е в центъра и на външната активност на Европейски Съюз. Планът за деяние на Европейски Съюз по отношение на равенството сред половете (GAP III) обрисува смела и оперативна стратегия за поощряване на равенството и гарантиране, че дамите и девойките по целия свят са оправомощени да вземат участие в построяването на демокрацията, правораздаването, мира и сигурността.

Пандемията от COVID-19 изостри съществуващите неравенства в нашето общество. Тя изложи дамите на огромен риск, от време на време даже в личните им домове. По-късно тази година Комисията ще показа ново предложение за битка с учреденото на пола принуждение в Европейски Съюз. В нашите страни сътрудници взаимната самодейност Spotlight на Европейски Съюз и Организация на обединените нации приспособява предпочитаните дейности за унищожаване на всички форми на принуждение, учредено на пола, до незабавна нужда. Напредъкът се реализира мъчно, само че елементарно се губи. Трябва да работим за това Европа да остане водач в региона на правата на дамите. Отстъплението е недопустимо и ние ще продължим напред.

В осъществяване на уговорките, поети от ръководителя Урсула фон дер Лайен, първата жена ръководител на Европейската комисия, предходната година заместник-председателят Вера Йоурова и комисар Хелена Дали показаха Стратегията за тъждество сред половете за интервала 2020—2025 година В тактиката се дефинират редица амбициозни дейности за реализиране на прогрес във връзка с равенството сред половете в Европа и отвън нея. Европейската комисия разгласява годишния си отчет по отношение на равенството сред мъжете и дамите. Един от главните цели на тактиката беше самодейност за подсилване на правилото на равно възнаграждение посредством бистрота в заплащането. Вчера Комисията одобри законодателно предложение. Комисията ще продължи също по този начин да упорства за приемането на предлагането от 2012 година за инструкция за възстановяване на салдото сред половете в управителните препоръки на сдруженията.

Комисията също по този начин работи по нова законодателна самодейност за битка с насилието, учредено на пола. През февруари стартира социална консултация по отношение на самодейността. Успоредно с това присъединението на Европейски Съюз към Конвенцията от Истанбул на Съвета на Европа остава основен приоритет за Комисията. През юни 2020 година Комисията одобри първата по рода си тактика на Европейски Съюз за правата на жертвите, с което в допълнение засилва битката си против насилието, учредено на пола. Справянето с онлайн насилието против дами е различен значим детайл от тактиката за тъждество сред половете. Законодателен акт за цифровите услуги, препоръчан от Комисията през декември 2020 година, поддържа тактиката и има за цел по-нататъшното хармонизиране и актуализиране на разпоредбите за доставчиците на цифрови услуги, като в същото време се подхващат ограничения във връзка с популяризираното от потребителите нелегално наличие и се дават гаранции за отбрана на главните права. В Плана за деяние в региона на цифровото обучение и Европейската стратегия за умения Комисията разгласи редица дейности за поощряване на уравновесено присъединяване на половете в специалностите, свързани с ИКТ, и в развиването на цифрови умения. Подсилената гаранция за младежта поддържа ограничения за превъзмогване на предубежденията във връзка с пола и дискриминирането в консултациите и насоките в региона на заетостта.

В сходство с задачите, избрани в проекта за деяние за медиите и аудио-визуалния бранш, Комисията скоро ще започва акция за повишение на осведомеността по въпросите на равенството сред половете и многообразието, ориентирана към вдъхновяващи модели за държание в аудиовизуалния и новинарския медиен бранш. Това е част от по-широките старания за поощряване на салдото сред половете и многообразието в бранша на творчеството и културата, което включва и дейности, провеждани в границите на подпрограма „ МЕДИА “ на програмата „ Творческа Европа “.

Измерението, обвързвано с равенството сред половете, е изцяло интегрирано в програмата „ Хоризонт Европа “ и в „ Ново ЕНП за научни проучвания и нововъведения “. Приобщаването и равенството са също по този начин съществени правила на програмата „ Еразъм + “, която поддържа дамите обществени бизнесмени или представители на университетските среди и спомага за разкриването на нови области на научни проучвания в региона на равенството сред половете, устойчивостта и овластяването на дамите. За да се изтъкне достиженията на европейските дами в региона на научните проучвания, нововъведенията, образованието, културата и спорта Мария Габриел, комисар по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието, младежта и спорта, започва акция в обществените медии, #EUwomen4future. Съвместният проучвателен център на Комисията и Европейският институт за тъждество сред половете (EIGE) стартираха взаимен план — портал за наблюдаване на тактиката за тъждество сред половете за тактиката за тъждество сред половете за интервала 2020—2025 година

Новата многогодишна финансова рамка за интервала 2021—2027 година укрепва консолидираното на правилото на тъждество сред половете в разходването на бюджета на Европейски Съюз, по-специално посредством структурните фондове на Европейски Съюз. NextGenerationEU също обръща особено внимание на равенството сред половете. По-специално в националните проекти за възобновяване и резистентност следва да се показва по какъв начин се чака вложенията и промените, които ще бъдат финансирани от Механизма за възобновяване и резистентност, да допринесат за поощряване на равенството сред половете и равните благоприятни условия за всички. Извън Европейски Съюз висшият представител/заместник-председател Жозеп Борел и комисарят Юта Урпилайнен показаха набор от дейности за подсилване на равенството сред половете и овластяването на дамите посредством новия проект за деяние по отношение на равенството сред половете (GAP III) за интервала 2021—2025 година Инициативата Spotlight, подета от Европейската комисия дружно с Организацията на обединените народи, цели точно премахването в международен мащаб на всички форми на принуждение, учредено на пола.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР