Европейската федерация на журналистите поиска защита на свободата на медиите

...
Европейската федерация на журналистите поиска защита на свободата на медиите
Коментари Харесай

Журналистическа организация поиска бюджетът на ЕС да включи и медийната свобода

Европейската федерация на публицистите изиска отбрана на свободата на медиите да бъде включена в Многогодишната финансова рамка на Европейския съюз.

В отворено писмо до еврокомисарите Мария Габриел и Гюнтер Йотингер организацията уточни, че медийните независимост и плурализъм не са упоменати категорично в документа, който ще дефинира таваните за бюджета на Европейски Съюз в интервала 2021 – 2027 година

" С огромна паника виждаме, че предлагането на Европейски Съюз за финансиране не включва устойчива бюджетна линия за отбрана на свободата на изразяването в Европа ", написа в писмото. " Последните събития в Европейски Съюз демонстрираха, че медиите и свободата им би трябвало да бъдат предпазени в името на демокрацията, публичния спор и даже на живота на проверяващите публицисти. За страдание ситуацията с медийната независимост се утежнява в Европа. Много европейски страни не съумяват да подсигуряват съответна среда за публицистите. Свидетели сме на тревожни развития, да вземем за пример в Полша, Унгария, Франция, Испания и България измежду други. Убийствата на Ян Куцяк в Словакия и на Дафне Каруана Галиция в Малта бяха единствено тъжни образци за върха на айсберга. "

ЕФЖ е най-голямата журналистическа професионална организация в Европа и съставлява близо 320 000 души в 44 страни, измежду които и България.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР