Европейската агенция по лекарствата публикува информация за ваксината на Moderna

...
Европейската агенция по лекарствата публикува информация за ваксината на Moderna
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаете за ваксината на Moderna

Европейската организация по медикаментите разгласява информация за имунизацията на Moderna и своите учредения да позволи нейната приложимост в Европейския съюз. ФАКТИ среща своите читатели с най-важната информация за имунизацията, нейните странични резултати и успеваемост.

Какво съставлява имунизацията?

Ваксината Spikevax (това е новото комерсиално име на имунизацията на Moderna) съдържа молекула, наречена осведомителна РНК (иРНК), с „ указания “ за производството на протеин на SARS-CoV-2 — вирусът, който предизвиква COVID-19. Spikevax не съдържа самия вирус и не може да аргументи COVID-19. Тя се ползва под формата на две инжекции, нормално в мускула на горната част на ръката, през период от 28 дни. Ваксината работи, като приготвя организма да се пази против COVID-19. Ваксината съдържа молекула, наречена иРНК, която инструктира клетките да създават шиповидния протеин. Това е протеин по повърхността на вируса SARS-CoV-2, от който вирусът се нуждае, с цел да навлезе в клетките на организма. При използване на имунизацията някои от клетките прочитат информацията на иPHK и краткотрайно създават шиповидния протеин. След това имунната система на имунизираното лице разпознава протеина като непознат, създава антитела и задейства Т-клетките (бели кръвни клетки), с цел да го нападат. Ако по-късно лицето влезе в контакт с вируса SARS-CoV-2, имунната му система ще го разпознае и ще бъде подготвена да пази организма от него. Съдържащата се във имунизацията иPHK не остава в организма, а се разгражда малко след имунизацията.

Ефективност и странични резултати

В доста огромно клинично изпитване е показано, че имунизацията Spikevax, прилагана в двудозов режим, е ефикасна за попречване на COVID-19 при лица на възраст над 18 години. В изпитването е показано 94,1 % понижение в броя на симптоматичните случаи на COVID-19. Регистрирана е и 90,9 % резултатност при участници, изложени на риск от тежка форма на COVID-19, в това число при лица с хронично белодробно заболяване, сърдечно заболяване, затлъстяване, чернодробно заболяване, диабет или ХИВ зараза. Ефикасността на Spikevax при деца на възраст 12 до 17 години е сходна с тази при възрастни. В друго изследване е показано, че спомагателната доза Spikevax усилва способността на организма да създава антитела против SARS-CoV-2 при пациенти с трансплантиран орган със мощно отслабена имунна система.

Ваксината не би трябвало да се ползва при хора, които знаят, че са алергични към някоя от съставките на имунизацията. Най-честите нежелани реакции при Spikevax в изпитването нормално са леки или умерени и се усъвършенстват в границите на няколко дни след имунизацията. Най-честите нежелани реакции са болежка и отичане на мястото на инжектиране, отмалялост, настинка, нараснала температура, подути или мъчителни лимфни възли под мишницата, главоболие, болки в мускулите и ставите, гадене (позиви за повръщане) и повръщане. Те може да обиден повече от 1 на 10 души. При Spikevax са следени доста дребен брой случаи на миокардит (възпаление на сърдечния мускул) и перикардит (възпаление на мембраната към сърцето). Няма задоволително данни от изпитването, въз основа на които да се създадат изводи по какъв начин работи Spikevax при хора, които към този момент са имали COVID-19. Важно е да се подчертае, че не са открити спомагателни нежелани реакции при такива лица.

Безопасна ли е имунизацията?

Spikevax обезпечава високо равнище на отбрана против COVID-19, което е от сериозна нужда при актуалната пандемия. Основното изследване демонстрира, че имунизацията има 94,1 % резултатност при възрастни; ефикасността на Spikevax при деца на възраст 12 до 17 години е сходна с тази при възрастни. Повечето нежелани реакции са леки до умерени и отшумяват в границите на няколко дни. Поради това Европейската организация по медикаментите реши, че изгодите от използването на Spikevax са по-големи от рисковете и този артикул може да бъде позволен за приложимост в Европейски Съюз. Както при всички медикаменти, данните по отношение на използването на Spikevax непрестанно се наблюдават. Съобщените нежелани реакции, свързани с използването на Spikevax, деликатно се правят оценка и се подхващат всички нужни ограничения за отбрана на пациентите. Въведен е също проект за ръководство на риска при Spikevax, който съдържа значима информация за сигурността на имунизацията, по какъв начин ще се събира спомагателна информация и по какъв начин да се сведат до най-малко евентуалните опасности. Препоръките и защитните ограничения за безвредната и ефикасна приложимост на Spikevax, които следва да се съблюдават от медицинските експерти и пациентите, са включени в късата характерност на продукта и в листовката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР