Европейска университетска асоциация критикува плановете за сливане на ВУЗ-ове.Негативният опит

...
Европейска университетска асоциация критикува плановете за сливане на ВУЗ-ове.Негативният опит
Коментари Харесай

Европейска университетска асоциация критикува плановете за сливане на ВУЗ-ове

Европейска университетска асоциация подлага на критика проектите за обединение на ВУЗ-ове.Негативният опит е налице в други страни, а най-вече ще изгубят студентите, предизвестяват от EURASHE.

Европейската асоциация на институциите във висшето обучение (EURASHE), включваща повече от 600 висши учебни заведения в Европейския съюз, предизвести за множеството опасности, които крие вероятно уедряване на университети у нас.

Припомняме, че при започване на месеца медийна известност добиха възможни проекти на Министерството на образованието и науката за консолидиране на българските висши учебни заведения и понижаване на техния брой.

EURASHE, чиито единствен член от България е Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи, счита, че краен пострадал ще са преди всичко студентите, тъй като ще изгубят достъп до образование в специалности и умения, каквито се оферират само в дребни университети, способни да ги провеждат и управляват.

Според Армандо Пирес, президент на Асоциацията, различен отрицателен резултат може да претърпят локалните общности и бизнес, където се намират или в чиято област работят планувани за консолидация университети. Опасностите се виждат в негативните резултати при към този момент извършени сходни обединявания в други страни от Европа.

" Първо, огромните структури рискуват да задушат интензивността и мотивацията на обособените слети институции, подкопавайки значимия научен принцип на автономията. По-големите институции в границите на новите политехники могат да преобладават и да изтласкат по-малките. Загубата на еднаквост, традиция и самостоятелност може да докара до доста по-слаби институции, осигуряващи общопрофилно и по-малко профилирано обучение. Второ, по-малките институции постоянно са по-пъргави и гъвкави и могат да вземат решения по-бързо от огромните висши учебни заведения. За професионалното висше обучение такава еластичност е значима, с цел да отговорят на измененията на пазара на труда и да развиват специализацията си в нововъзникващи софтуерни области. Съществува риск сливанията да отстранен конкурентното преимущество на съществуващите профилирани институции. На трето място, по-големите национални институции могат да отслабят териториалния принос на висшите учебни заведения и изгодите от тях за градовете и районите. По-малките институции, които се ръководят на локално равнище, са в по-добра позиция да отговорят на локалните и районните потребности, което е признак на професионалното висше обучение. Подобен принос беше мощно насърчаван през последните години от Европейските институции и интернационалните асоциации като Организацията за икономическо сътрудничество и раз ", показва в особено мнение, отдадено на обстановката във висшето обучение в България, президентът на EURASHE Армандо Пирес.

EURASHE приканва отговарящите за сходен развой институции да проведат съвещания, в които да включат управленията, университетския личен състав и студентите във всяко решение за обединение и преструктуриране на системата на висшето обучение.

" Станахме очевидци на доста отрицателни последствия в други европейски страни, когато преструктурирането се реализира " от горната страна надолу " без поддръжката на тези, които дават висше обучение на място “, акцентират от EURASHE.

Асоциацията е подготвена да даде спомагателни препоръки и информация и да поддържа българските институции за развиване на качествено професионално висше обучение, дружно с сътрудници от цяла Европа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР