На 16 май е премиерата за България на третия сезон

...
На 16 май е премиерата за България на третия сезон
Коментари Харесай

Бриджъртън 3: Била ли е чернокожа кралицата на Великобритания Шарлота?

На 16 май е премиерата за България на третия сезон на сериала " Бриджъртън ". През последните няколко години поредицата на " Нетфликс " закупи необятна известност. В него чернокожи артисти играят херцози и херцогини в паралелна действителност на британското висше общество през 18 век.

Английската кралица Шарлота декор Мекленбург- Щрелиц също е изиграна от две чернокожи актриси - Голда Рошевел и Индия Амартейфио.

Снимки: Българска телеграфна агенция





Различни уеб сайтове разгласяват информация с изказванието, че кралица Шарлот, изиграна от Голда Рошевел, е считана за първия член от смесена раса в английското кралско семейство. Твърди се още, че тя произлиза от Маргарита де Кастро и Соуса - негър клон на португалския кралски двор.

Вярно ли е, че кралица София-Шарлота декор Мекленбуг-Щрелиц, брачната половинка на крал Джордж Трети, е била чернокожа или от смесена раса?

София-Шарлота декор Мекленбург-Щрелиц е родена през 1744 година и е немска принцеса от херцогството Мекленбург-Щрелиц, с основен град Миров. Херцогството е ситуирано в настояща Северна Германия.

През 1761 Шарлота се дами за краля на Англия Джордж Трети и става британска кралица. Двамата имат петнайсет деца. Шарлота е майка на кралете Джордж Четвърти и Уилям Четвърти и баба на кралица Виктория. Тя е пра-пра-пра-пра-пра баба на настоящия крал Чарлз Трети.

За появяването на чернокожите актриси в ролята на Шарлота способстват спекулациите за африканския генезис на кралицата, които се появяват още през 1940 година. В противоречивата книга " Пол и раса " американо-ямайският създател Джоел Роджърс твърди, че Шарлота има афроамерикански черти поради необятния й нос и цялостните устни, запечатани в портрета на Алън Рамзи от 1761.



Посочва се и откъс на британския публицист Хоръс Уолпол /1717- 1797/, че " ноздрите ѝ са прекомерно необятни, устните ѝ също имат дефекти ".

През 1999 Марио де Валдес и Коком уголемява изказванията, че кралицата е била чернокожа като споделя, че всичко това се дължи на африканските ѝ корени. Той твърди, че кралицата произлиза от Маргарита де Кастро и Соуза - португалска дворянка от 15-и век. Маргарита пък била далечна наследница на крал Алфонсо Трети /1210- 1279/ и любовницата му Мадрагана.

Мадрагана, съгласно някои историци, била мавърка /маври са наричани средновековните поданици на Северна Африка/. И точно от нея идвали африканските черти на кралица Шарлота. Трябва да се посочи, че въпреки маврите да са от Северозападна Африка, не е наложително те да имат африкански черти - необятен нос и дебели устни. Това е примерно изображение на мавър от 1600 година:



А това е генеалогичното дърво, което през Маргарита води от Мадрагана до Шарлота.



Теорията, че Мадрагана е била мавърка, е опровергана от други историци. През 18-и век историкът и католически духовник Антонио Каето де Соуса учи задълбочено родословието на португалските монарси и открива, че най-вероятно Мадрагана е била мосарабка, а не мавърка. Мосараби са наричани християните в Андалусия под мюсюлманско ръководство от 711 до 1492 година. Те са потомци на локално романско и вестготско население. Запазват християнската си вяра, само че възприемат детайли на арабския език и мюсюлманската просвета.

Дори Мадрагана да е била мавърка, сред нея и кралица Шарлота има петнадесет генерации. Генетически не е допустимо, при толкоз доста хора сред тях, които не са носители на африкански гени, кралицата да ги наследи.

Чрез наследничката от шесто потомство на Мадрагана - Маргарита де Кастро и Соуза, би трябвало гените на Мадрагана да преминат в съвсем всички немски княжески дворове /това се вижда от генеалогичната линия/, само че за никой различен немски благородник няма изказвания за африкански външен тип. Дори за личния брат на Шарлота - Адолф Фридрих Четвърти, херцог на Мекленбург-Щрелиц.

Нито едно от петнадесетте деца на кралица Шарлота няма африкански черти. Нито първородният ѝ наследник крал Джордж Четвърти, нито другият ѝ наследник - крал Уилям Четвърти, нито внучката ѝ кралица Виктория.

Крал Джордж Четвърти



Крал Уилям Четвърти



Няма други потрети, с изключение на този на Алън Рамзи, които да демонстрират кралица Шарлота с толкоз необятен нос и цялостни устни или пък с тип на мулатка.

Портрет от Томас Лорънс, 1789



Потрет от Джошуа Рейнолдс, 1779



Портрет от Томас Гейнсбъро, 1781



Портрет от Йоан Зиесенис, 1761



Дори на портрета от Алън Рамзи кралица Шарлота е със светли очи, нещо което е извънредно неспецифично за хората с африканска кръв.



И в случай че заключим- няма доказателства прародителката на Шарлота от 15-о потомство Мадрагана да е била с мавърски корени и африкански черти. По-скоро е била мосарабка, християнка. Дори Мадрагана да е била мавърка, при толкоз далечна връзка Шарлота надали би наследила нейните черти. Никой различен от аристократите, наследници на Мадрагана, не е разгласен за тъмнокож. Нито един от наследниците на Шарлота няма африкански черти. Другите нейни портрети не демонстрират африкански черти.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР