Европа трябва да е по-независима в областта на политиката за

...
Европа трябва да е по-независима в областта на политиката за
Коментари Харесай

Лашет vs. Шолц: Целият свят гледа Германия

Европа би трябвало да е по-независима в региона на политиката за сигурност. За това се оповестиха по време на ефирен избирателен спор претендентите за немски канцлер. Най-вече двамата любимци за заместничество на поста на Ангела Меркел - Армин Лашет и Олаф Шолц приканиха за усилване на Европейски Съюз пред Китай и Съединени американски щати.

Кандидатът на Германската социалдемократическа партия и сегашен министър на финансите Шолц прикани Германия взаимно с Франция да се погрижи Европа да може да се движи напред. " Нуждаем се от мощна и суверенна Европа, това е нашата сериозна задача ", съобщи той. " В свят, в който скоро ще има 10 милиарда души, е значимо да обособим един по-силен Европейски Съюз, тъй като другояче ние няма да имаме роля ", добави той.

Кандидатът на Християндемократическия съюз и на Християнсоциалния съюз Армин Лашет напомни, че цялостен Европейски Съюз следи предизборната борба в Германия и чака съставянето на ново държавно управление. Той също подчертава, че има потребност от по-суверенна и по-силна Европа. " Трябва да приказваме с един общ език ", добави Лашет, визирайки Европейски Съюз. " Трябва да стартираме общи планове и планове във въоръжаването, с цел да бъдем в положение да действаме, откакто Съединени американски щати ще се отдръпват и това е задача, която идващото немско държавно управление би трябвало да извърши ", акцентира той.

Кандидатката на Зелените Аналена Бербок прикани за единна политика на Европа по отношение на Китай. А претендентът на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер посочи потребността от подсилване на връзките със Съединени американски щати, които са незаместим, по думите му, сътрудник за Берлин.

По време на диспута Армин Лашет изрази поддръжка за газопровода Северен поток 2, само че прикани за гаранции за преноса на природен газ през Украйна, тъй като в противоположен случай планът би трябвало да бъде спрян. Той се разгласи за въвеждане в употреба на газопровода, само че акцентира, че са нужни геополитически гаранции, че той няма да се трансформира в проблем за Украйна. " Ако Русия сложи това под въпрос, то планът ще бъде неотложно прекратен ", съобщи Лашет.

Шолц пък удостовери привързаността си към НАТО и изрази схващане с гнева на Франция след анулирането от Австралия на контракта за френските подводници.

По въпроса за бюджетната и фискалната политика Лашет увери, че не желае увеличение на налозите и че желае да резервира бюджетните правила. Кристиан Линднер го поддържа значително и добави, че би предпочел да понижи дотациите, да вземем за пример за електрически коли. Шолц акцентира потребността от вложения, а Бербок сподели, че фискалните правила би трябвало да бъдат смекчени задоволително, изключително в региона на екологията.

Кандидатите резервираха безмълвие по въпроса кой би бил желания от тях съдружен сътрудник. Щолц сподели, че няма да се съгласи с някои от по-радикални политики на Левите, като да вземем за пример евакуиране на Германия от НАТО. Линднер пък сподели, че има огромно съвпадане на политиките сред неговата партия и консерваторите.

В диспута, траял 90 минути, участваха претендентите на водещите седем немски партии. " Когато всички приказват, никой нищо не споделя " - по този начин в. " Шпигел " заключи диспута.

Според допитване на телевизия Цет Де Еф от нощес поддръжката за социалдемократа Шолц е 25-процента, а тази за Лашет е 23-процента, което е исторически ниско за претендент на консерваторите, написа dir.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР