Европа страда от най-тежката си енергийна криза от десетилетияЕкстремните температури

...
Европа страда от най-тежката си енергийна криза от десетилетияЕкстремните температури
Коментари Харесай

Френски ядрени централи остават изключени заради горещините

Европа страда от най-тежката си енергийна рецесия от десетилетия

Екстремните температури накараха френския нуклеарен бранш да свие потенциала на реакторите до едвам 46%, което неотложно тласна цените нагоре.

Според френската енергийна компания ElectricitedeFranceSA (EDF), ограничаването визира две електроцентрали на река Рона и трета на р. Гарона, въпреки че краткотрайно са освободени от разпоредбите за изпускане на вода, заяви LesEchos, акцентирайки, че температурата на водата в Гарона е стигнала 28 °С, написа.

Ограниченията по Рона понижи производството на електроцентралата в Saint-Alban, само че оборудването поддържа минимално произвеждане от минимум 1300 мегавата, т.е., половината от оптималния му потенциал, се споделя в документ на EDF. Централите Tricastin и Blayais работят на минимално равнище от 1800 мегавата.

Съгласно френските правила, EDF би трябвало да понижи или спре нуклеарните уреди, когато температурите на речните води доближат избрани прагове, с цел да се подсигурява, че след потреблението им за изстудяване на централите, няма да навредят на околната среда, когато се върнат назад в реките.

Според EDF продукцията на електрическа енергия тази година ще бъде най-ниската за последните три десетилетия, защото голям брой централи са затворени за поддръжка и инспекции. Проблемите принуждават Франция, обичаен експортьор на електрическа енергия, да разчита на импорт, в това число от Обединеното кралство, което също е изправено пред енергийна рецесия.

Ограниченията заплашват да покачат още повече цените и да обиден и европейски пазари. Континентът страда от най-тежката си енергийна рецесия от десетилетия, провокирана от нарушените доставки на природен газ и подсилена от рисковите горещини на континента.

Според калкулации на Bloomberg, основани на данни от мрежовия оператор RTE, намаленият до 46% потенциал през предходната седмица е довел до цена от € 500 за мегават час на European Energy Exchange AG. Цените за година напред също се търгуват на рекордно високи равнища.

Прогнозите са, че температурите във Франция, Германия и Обединеното кралство са минали пика си и тази седмица падат, въпреки че към края ѝ още веднъж потеглят нагоре, само че надалеч от рисковите числа предходната седмица. Температурата на речната вода обаче още не е паднала задоволително. Горещата вълна в Централна и Южна Европа може да продължат по-дълго, редом с опасенията от енергийна рецесия през зимата и апелите за спестовно ползване.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР