Европа сега е по-близо до война, отколкото е била някога

...
Европа сега е по-близо до война, отколкото е била някога
Коментари Харесай

Брюксел се опасява, че Европа е "най-близо до война" от десетилетия

" Европа в този момент е по-близо до война, в сравнение с е била в миналото след разпадането на някогашна Югославия. " Това предизвестие от върховен посланик на Европейски Съюз, споделено импровизирано пред BBC, демонстрира напрежението сред Запада и Русия вследствие на скупчването на хиляди бойци и техника на границата с Украйна. В Европейската комисия съществува действителен боязън, че Европа върви към най-тежката си рецесия в региона на сигурността от десетилетия.

Но безпокойството не е напълно фокусирано върху вероятността за дълга, продължителна сухопътна интервенция на Русия в Украйна. Малцина в Европейска комисия имат вяра, че Москва има военната мощност или пък парите или поддръжката от жителите вкъщи за това. През предходната седмица Европейски Съюз предизвести Кремъл за " рискови последствия ", в случай че предприеме военни дейности в прилежаща Украйна. Новият външен министър на Германия Аналена Бербок беше в Киев и Москва, заявявайки тъкмо това предишния понеделник.

Швеция реалокира стотици бойци през уикенда на своя стратегически значим остров Готланд, който се намира в Балтийско море. А Дания ускори наличието си в района дни преди този момент. Нарастващото напрежение също разпали още веднъж дебата както във Финландия, по този начин и в Швеция дали те би трябвало да се причислят към НАТО.
Опит за дестабилизация на Европа
Но загрижеността на Запада - Съединени американски щати, Европейски Съюз, Англия и НАТО, е по-малко поради заплахата от стандартна война против Украйна и доста повече, че Русия се стреми да раздели и дестабилизира Европа, разклащайки салдото на силите в Европа и въздействието на Москва.
Реклама
Полският министър председател Матеуш Моравецки сподели в края на предходната година, че Западът би трябвало да се " разсъни от геополитическия си сън " във връзка с желанията на Москва. Други страни от Европейски Съюз биха споделили, че преди малко са се събудили и им ухае на доста мощно кафе. Но както постоянно се случва, когато става въпрос за външна политика, водачите на Европейски Съюз надалеч не са единомислещи по отношение на това кой прецизен курс на деяние да подхващат.

Москва отхвърля - макар всеобщото скупчване на войски на границата с Украйна, че възнамерява военна инвазия. Но съобщи на НАТО лист с претенции за сигурност. Обвинявайки тежко алианса за " подкопаване на районната сигурност ", Владимир Путин настоя, наред с други неща НАТО да се откаже от желанието си Украйна и други някогашни руски републики да станат членове на организацията. НАТО изрично отхвърли и трите срещи на върха, извършени през последната седмица, сред Русия и западните съдружници, не съумяха да доведат до доближаване на позициите.
Подготвя ли се Русия да нахлуе в Украйна?
Русия и Западът преговаряха цяла седмица, само че рискът от война остава. Засега е неразбираемо какви ще са идващите стъпки на Владимир Путин, само че Западът има вяра, че Кремъл е вложил прекалено много в маневрите си около Украйна, с цел да отстъпи в този момент. Администрацията на Джо Байдън чака решителна позиция на Европейски Съюз по отношение на вероятните наказания, според от метода на деяние на Москва: военно навлизане в Украйна, хакерски атаки, акции за дезинформация или - както се счита за най-вероятно - комбинация от хибридни офанзиви.

Оптимистите от Европейски Съюз предвиждат, че блокът ще контракти редица вероятни наказания до 24 януари, на идната среща на външните министри. Но това надалеч не е обезпечено.
Реклама
Редица страни от Европейски Съюз показват разнообразни позиции и се оплакват, че стопанските системи им ще би трябвало да платят висока цена при възможните наказания. Брюксел нормално разисква шерването на тежестта при сходни ограничения, само че резултатът от тези договаряния може да не е преференциален за всички членки. В страните от Европейски Съюз също има необятно публикувано безпокойствие по отношение на доставките на газ от Русия. Особено при към този момент толкоз високите цени за семействата в Европа. Вашингтон разгласи, че търси способи за намаляване на въздействието върху енергийните доставки и се водят договаряния с Катар, който да обезпечи доставки от полутечен газ.

Съединени американски щати желаят Европейски Съюз да побърза с приемането на твърда позиция по глобите - знаейки добре, че във връзка с външната политика утвърждението би трябвало да бъде единомислещо.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР