Европа осъди България заради мръсния въздух. Решението е окончателно.Съдът на

...
Европа осъди България заради мръсния въздух. Решението е окончателно.Съдът на
Коментари Харесай

Европа ни осъди за мръсен въздух. Последствията

Европа осъди България поради мръсния въздух. Решението е дефинитивно.

Съдът на Европейски Съюз в Люксембург е осъдил България за качеството на атмосферния въздух, заяви министърът на екологията Борислав Сандов. България е наказана за систематични нарушавания в последните години във връзка с серния диоксид в Югоизточния регион.

Това е първо решение на съда в Люксембур. По тази наказателна процедура следва Европейска комисия да откри дали ние сме прекратили това нарушаване и в противоположен случай ще насочи иск, което ще донесе финансови наказания на страната ни, обясни Сандов.

" Това решение за жалост е предстоящо, защото България редовно неглижира този въпрос. Даже назад – работи против предписанията, които дава Европейска комисия ", безапелационен беше вицепремиерът.  

Наднормените равнища на серен диоксид в атмосферата водят до тежки здравословни проблеми за популацията. Неслучайно в този район има по-висока централизация на избрани болести, което е видно и при децата, добави Сандов. Той беше безапелационен, че здравето би трябвало да е преди всичко.

Министърът разяснява и плануваният за през днешния ден и несбъднат митинг на чиновниците на Топлоелектрическа централа " Марица 3 ". От май предходната година централата редовно надвишава равнищата на серен диоксид. През 2021 година има 30 измерени наднормени равнища, а през 2022 година са осем. Някои от стойностите са минали аларменият предел - над три пъти завишаване на нормите, което има тежки последствия за здравето на хората и изисква моментални дейности.

Сандов съобщи, че има решение от доскоро на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда Централата да остане затворена.

По-рано денем стана ясно, че има решение на РИОСВ-Хасково да се възвърне работата на централата и плануваният митинг на чиновниците в нея се анулира.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР