Европа и светът реагираха изключително остро на решениетона Беларус да

...
Европа и светът реагираха изключително остро на решениетона Беларус да
Коментари Харесай

Беларус приземи самолет заради опозиционен лидер, светът реагира остро


Европа и светът реагираха извънредно остро на решениетона Беларус да приземи пътнически аероплан на компанията РайънЕър. Международната общественост назова случилото се терористичен акт, до момента в който Минск твърди, че кацането е било поради опасност за бомба и че управляващите единствено са помогнали за „ ескорта “ на машината.

Медиите предават, че при приземяването на самолета е бил задържан

Литовската прокуратура заяви, че стартира престъпно следствие на насилственото отклонение на полета.

Обвиненията включват похищение на аероплан за терористични цели и отнасяне на хора в нарушаване на интернационалните контракти. Литовският министър председател Ингрида Шимоните сподели пред кореспонденти, че няколко души, пътували със самолета, са били помолени да дадат показания при идването във Вилнюс.

" Безпрецедентната обстановка би трябвало да бъде разследвана подробно ", сподели тя пред публицисти, откакто се срещна с пасажерите от самолета.

Съединени американски щати и Европейски Съюз приканиха за наказания и възбрана на полетите над Беларус след случая в Минск

Литовският външен министър съобщи, че е разискал случая с помощник-държавния секретар на Съединени американски щати Филип Рийкър, призовавайки за мощен отговор от Запада на невиждания акт. " По време на диалога бе декларирано, че това невиждано събитие би трябвало да получи мощен трансатлантически отговор ", съобщи Габриелюс Ландсбергис, представен от Ройтерс.

Вилнюс има намерение да предложи доста разширение на глобите по отношение на случая с отклоняването и насилственото кацане в Минск на самолета на РайнЕър, изпълняващ полет от Атина за Вилнюс, в това число оповестяване на въздушното пространство на Беларус за небезопасно за търговски полети, съобщи пред публицисти през вчерашния ден президентът на балтийската република Гитанас Науседа.

„ Смятаме този случай за рисков и изискващ интернационално разследване”, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в Tуитър.

" Ние следим от близко насилственото кацане на самолета наr по пътя от Атина до Вилнюс, както и известията за задържането на водача на опозицията Роман Протасевич. Това е сериозен и рисков случай, изискващ интернационално следствие ", написа Столтенберг.

Самолетът се е отклонил от траекторията си, откакто е бил подаден сигнал за намиращо се на борда взривно устройство. Пресслужбата на беларуското президентство съобщи в Телеграм, че изтребител МиГ-29 е бил изпратен от беларуската войска, с цел да прехване самолета на Протасевич. През ноември предходната година беларуските служби за сигурност включиха Протасевич в листата си с хора, които съгласно тях са забъркани в терористични действия.

" ВСИЧКИ пасажери би трябвало неотложно да могат да продължат пътуването до Вилнюс и сигурността им да бъде обезпечена ", написа в Twitter ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

" Всяко нарушение на интернационалните правила за въздушния превоз би трябвало да си понесе последствията ", добави тя.

Германия настоя за " неотложно пояснение " от Беларус, откакто беларуски изтребител прихвана самолета, пренасящ опозиционния деятел Роман Протасевич, и той бе задържан на летището в Минск, както твърди опозицията, съобщи Франс прес.

Франция осъди отклоняването на аероплан с беларуски опозиционер от беларуските управляващи и прикани за " корав и обединен отговор " от 27-те страни членки на Европейски Съюз.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР