Европа да се готви за енергийни спазми през тази седмица

...
Европа да се готви за енергийни спазми през тази седмица
Коментари Харесай

Европа е на прага на енергиен срив

Европа да се готви за енергийни конвулсии през тази седмица предизвестяват анализатори. Основанията им са, че мразовитото време ще увеличи потреблението тъкмо когато предлагането не може да покрие енергийните потребности.

Метеорологичните прогнози са за спад на температурите под нула градуса по Целзий в няколко европейски столици. Те ще претоварят електрическите мрежи, които към този момент се борят да се оправят с ниската скорост напразно и с излезли от строя атомни мощности във Франция. Като похлупак, Русия загатна, че на 20 декември ще продължи да подава по-скромни количества природен газ посредством главния директен маршрут до Германия откакто ограничи доставките през уикенда. 

Цените на силата излязоха от надзор през тази година откакто котировките на европейския газ скочиха с 600 %. В очакване на внезапно намаляване на температурите под естествените стойности за сезона при започване на седмицата, дневната цена цени на електрическата енергия в Испания реализира нов връх, а във Франция - най-високото си ниво от 2009-а. 

Производството на сила от вятърни мощности в Германия ще е под 5 хиляди мегавата на 20 декември против рекордните 47,130 мегавата на 30 ноември, демонстрира енергийният модел на организация " Блумбърг ". Ниската скорост напразно на по-голяма част от територията на Стария континент ще усили зависимостта от скъпия природен газ и от въглища. 

" Електрисите дьо Франс " извади от употреба следващ реактор на 19 декември като част от плануваната удължена профилактика на четири от най-големите си атомни реактори от съображения за сигурност и те няма да работят през най-критичните месеци на годината. Страната остава без 14 от своите 56 реактора, което е 10% от нуклеарния потенциал на страната. Така че районът ще би трябвало да разчита на милостта на природата през януари и февруари.

Резултатът е повече от обезпокоителен. Цената на електрическата енергия във Франция се увеличи до 382.08 евро за мегаватчас на 20 декември, а в Германия - до 331.37 евро. В Испания пък бяха достигнати рекордните 339.84 евро за мегаватчас. 

Френските енергийни договори за януари завършиха търговията си на 590 евро, а за февруари - на 648.13 евро, което значи, че дневните цени ще се усилят още повече през идните зимни месеци.

Растящите цени на електрическата енергия напомпват инфлация - в допълнение главоболие за политиците, които обезверено се борят с разпространяването на новия вид на ковид в предпразничния коледен сезон. Геополитическото напрежение сред Русия и Украйна може да утежни ситуацията и да тласне още по-нагоре енергийните котировки. 

Москва към този момент сподели, че не е подготвена на саможертви. Газохранилищата са запълнени на едвам 60% - рекордно ниско равнище за това време на годината. На аукционите, извършени на 19 декември, пък едвам 4% от потенциала беше разпределен за доставки на газ по тръбопровода да Германия, прекосяващ Беларус и Полша. Количеството е повече от непретенциозно спрямо към 35%, които Русия насочваше за множеството дни през този месец. Нещо повече, страната отхвърли да пусне на 20 декември спомагателни количества синьо гориво през Украйна.  

Все отново, съветският газов колос " Газпром " може да направи последни промени, с цел да предотврати газовия конвулсия при започване на празничната седмица. Търговците чакат и по-големи количества втечнен газ поради по-ниското търсене в Азия. За отклонение на доставките обаче е належащо време и увеличените колета надали ще стигнат до европейските терминали преди януари.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР