Еврокомисията предлага всеобхватен набор от мерки за гарантиране на сигурността

...
Еврокомисията предлага всеобхватен набор от мерки за гарантиране на сигурността
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: Това ще промени съществено конкурентоспособността на европейския единен пазар

Еврокомисията предлага изчерпателен набор от ограничения за гарантиране на сигурността на доставките, устойчивостта и софтуерното водачество на Европейски Съюз в региона на полупроводниковите технологии и приложения. С Европейския акт за интегралните схеми ще се ускори конкурентоспособността и устойчивостта на Европа и ще се спомогне за реализирането на цифровия и екологичния преход.

Неотдавнашният дефицит на полупроводници в международен мащаб докара до затваряне на фабрики в необятен кръг от браншове — от коли до здравно съоръжение. В автомобилния бранш да вземем за пример производството в някои страни от Съюза е намаляло с една трета през 2021 година Това сподели изключителната световна взаимозависимост на веригата за основаване на стойност в региона на полупроводниците от доста стеснен брой участници в комплициран геополитически подтекст. Също по този начин стана очевидно смисъла на полупроводниците за цялата европейска индустрия и общество.

Законодателният акт на Европейски Съюз за интегралните схеми ще се основава на мощните страни на Европа — водещи в международен мащаб научноизследователски и софтуерни организации и мрежи, както и голям брой новаторски производители на съоръжение — и ще се оправи със слабостите. Актът ще спомогне за преуспяващ бранш на полупроводниците — от научни проучвания до произвеждане и устойчива верига на доставки. С него ще бъдат мобилизирани над 43 милиарда евро обществени и частни вложения и ще се дефинират ограничения за попречване, подготовка, предугаждане и бързо реагиране на всяко бъдещо спиране на веригите на доставки, дружно с страните членки и нашите интернационалните сътрудници. Това ще даде опция на Европейски Съюз да реализира упоритостта си да удвои настоящия си пазарен дял до 20 % през 2030 година

Европейският акт за интегралните схеми ще подсигурява, че Европейски Съюз разполага с нужните принадлежности, умения и софтуерни благоприятни условия, с цел да се трансформира в водач в региона оттатък научните проучвания и технологиите в проектирането, производството и пакетирането на съвременни интегрални схеми, с цел да обезпечи снабдяването си с полупроводници и да се понижат външните зависимости. Основните съставни елементи са:

- Инициативата „ Интегрални схеми за Европа “ ще сплоти запаси от Съюза, страните членки и трети страни, асоциирани към съществуващите стратегии на Съюза, както и от частния бранш, посредством усъвършенстваното взаимно дружество за интегрални схеми вследствие на стратегическото преориентиране на съществуващото взаимно дружество „ Ключови цифрови технологии “. 11 милиарда евро ще бъдат предоставени за подсилване на актуалните научни проучвания, развойна активност и нововъведения, с цел да се подсигурява внедряването на усъвършенствани полупроводникови принадлежности, пилотни линии за основаване на прототипи, изпитване и изпробване с нови устройства за новаторски приложения в действителния живот, за образование на личния състав и за насърчаване на задълбочено схващане на полупроводниковата екосистема и веригата за основаване на стойност.

- Нова рамка за гарантиране на сигурността на доставките посредством привличане на вложения и нараснал индустриален потенциал, които са извънредно нужни за процъфтяването на нововъведенията в авангардни възли, новаторски и енергийноефективни интегрални схеми. Освен това фонд за интегрални схеми ще улесни достъпа до финансиране за започващите предприятия, с цел да им помогне да развият нововъведенията си и да привлекат вложители. В него ще е включен и специфичен механизъм за финансови вложения в полупроводници в границите на InvestEU, в поддръжка на разрастващите се предприятия и МСП, с цел да се улесни техният напредък на пазара.

- Механизъм за съгласуваност сред страните членки и Комисията за наблюдаване на предлагането на полупроводници, оценяване на търсенето и предугаждане на дефицита. Чрез него ще се следи веригата за основаване на стойност в региона на полупроводниците посредством събиране на основни сведения от сдруженията, с цел да се набележат главните недостатъци и усложнения. Той ще сплоти общата спешна оценка и ще координира дейностите, които да бъдат подхванати, въз основа на нов набор от принадлежности за изключителни обстановки. Механизмът също по този начин ще докара до бърза и решителна взаимна реакция, като се употребяват пълноценно инструментите на национално ниво и на ниво Европейски Съюз.

Комисията също по този начин предлага съпътстваща рекомендация към страните членки. Става дума за инструмент, даващ опция за основаване на механизъм за съгласуваност сред страните членки и Комисията, който да започва незабавно. Това ще разреши занапред нататък да се разискват и вземат решения по отношение на навременни и пропорционални ограничения за реакция при рецесии.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен съобщи: Европейският акт за интегралните схеми ще промени значително конкурентоспособността на европейския обединен пазар в света. В кратковременен проект актът ще увеличи устойчивостта ни на бъдещи рецесии, като ни даде опция да предвиждаме и заобикаляме спиранията по веригата на доставки. В средносрочен проект той ще спомогне за превръщането на Европа в индустриален водач в тази стратегическа област. С европейския законодателен акт за интегралните схеми даваме основа за вложенията и тактиката. Но ключът към нашия триумф е в европейските новатори, нашите откриватели от международна класа, хората, с помощта на които нашият континент просперира през десетилетията.

Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с сектор „ Европа, готова за цифровата епоха “, добави: Интегралните схеми са нужни за екологичния и цифровия преход и за конкурентоспособността на европейската индустрия. Не бива да разчитаме на една страна или едно сдружение, с цел да подсигуряваме сигурността на доставките. Трябва да създадем повече дружно — в региона на научните проучвания, нововъведенията, проектирането, индустриалните уреди — с цел да подсигуряваме, че Европа ще бъде по-силна като основен участник в международната верига за основаване на стойност. Това ще бъде от изгода и за нашите интернационалните сътрудници. Ще работим с тях, с цел да избегнем бъдещи проблеми с доставките.

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, посочи: Без интегралните схеми не са вероятни цифровият преход, екологичният преход, софтуерното водачество. Гарантирането на доставките при най-авангардните интегрални схеми се трансформира в стопански и геополитически приоритет. Нашите цели са високи: удвояване на международния ни пазарен дял до 20 % до 2030 година и произвеждане на най-усъвършенстваните и енергийно ефикасни полупроводници в Европа. С акта на Европейски Съюз за интегралните схеми ще подкрепим нашите високи достижения в научните проучвания и ще им помогнем да преминат от лабораторията към производството. Мобилизираме доста обществено финансиране, което към този момент притегля крупни частни вложения. Освен това приготвяме нужното, с цел да подсигуряваме сигурността на цялата верига на доставки и да избегнем бъдещи разтърсвания за нашата стопанска система, на каквито сме очевидци при сегашния дефицит на доставки на интегрални схеми. Като влагаме във водещи пазари на бъдещето и реализираме нов баланс на международните вериги на доставки, ще позволим на европейската индустрия да остане конкурентоспособна, да основава качествени работни места и да задоволява възходящото търсене в международен мащаб.

Мария Габриел, комисар по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта, добави: Инициативата „ Интегрални схеми за Европа “ е тясно обвързвана с „ Хоризонт Европа “ и ще разчита на непрекъснати научни проучвания и нововъведения за създаването на идващото потомство по-малки и по-ефективни в енергийно отношение интегрални схеми. С бъдещата самодейност ще бъде предоставена чудесна опция на нашите откриватели, новатори и започващи предприятия да играят водеща роля в новата вълна от нововъведения, с помощта на която ще се разработят дълбокотехнологични решения, учредени на хардуер. Разработването и производството на интегрални схеми в Европа ще бъде от изгода за нашите стопански участници в основни вериги за основаване на стойност и ще ни помогне да реализираме амбициозните си цели в областите на строителството, превоза, енергетиката и цифровите технологии. “

Държавите членки се предизвикват неотложно да стартират координационни старания в сходство с рекомендацията, с цел да се откри настоящото положение на веригата за основаване на стойност на полупроводниците в целия Европейски Съюз, да се плануват евентуалните разстройства и да се подхващат коригиращи ограничения за превъзмогване на сегашния дефицит до приемането на регламента. Ще е належащо Европейският парламент и страните членки да обсъдят предложенията на Комисията за Европейски акт за интегралните схеми в границите на елементарната законодателна процедура. След възможното си приемане регламентът ще се ползва директно в целия Европейски Съюз.

Интегралните схеми са стратегически активи за съществени промишлени вериги за основаване на стойност. С цифровата промяна се появяват нови пазари за бранша на интегралните схеми, като да вземем за пример мощно автоматизирани коли, изчислителен облак, интернет на нещата, съгласуваност (5G/6G), галактическо пространство/отбрана, изчислителни мощности и суперкомпютри. Полупроводниците са също по този начин в центъра на мощни геополитически ползи, като дефинират опциите на страните да работят (във военно, икономическо, промишлено отношение) и подтикват цифровия преход. В речта си за положението на Съюза от 2021 година ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен дефинира визия за тактиката на Европа за интегралните схеми за взаимно основаване на модерна европейска екосистема за интегрални схеми, в това число за тяхното произвеждане, както и свързване на опциите от международна класа на Европейски Съюз за научни проучвания, планиране и изпитване. Председателят посети и ASML, един от главните участници в международната верига за основаване на стойност в региона на полупроводниците, основан в Айндховен.

През юли 2021 година Европейската комисия започва Алианса за процесори и полупроводникови технологии за определяне на актуалните пропуски в производството на микрочипове и софтуерното развиване, належащо за процъфтяването на сдруженията и организациите, без значение от техния размер. Алиансът ще спомогне за поощряване на съдействието сред съществуващите и бъдещите начинания на Европейски Съюз, ще играе значима консултативна роля и ще даде стратегическа пътна карта за самодейността „ Интегрални схеми за Европа “, дружно с други заинтригувани страни.

Към днешна дата в взаимна декларация, подписана през декември 2020 година, 22 страни членки са поели ангажимент да работят дружно за подсилване на веригата за основаване на стойност в региона на електрониката и вградените системи в Европа и за подсилване на водещия индустриален потенциал. Новите ограничения ще оказват помощ на Европа да реализира своите цели за цифровото десетилетие до 2030 година за 20 % дял на международния пазар на интегрални схеми до 2030 година Заедно с акта за интегралните схеми Комисията разгласява и целево изследване измежду заинтригуваните страни, с цел да събере подробна информация за актуалното и бъдещото търсене на интегралните схеми и полупроводниковите пластини. Резултатите от това изследване ще оказват помощ да се разбере по-добре по какъв начин дефицитът на интегрални схеми се отразява на европейската индустрия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР