Еврокомисията подкрепя изграждането на газоразпределителен център в България. Това обяви

...
Еврокомисията подкрепя изграждането на газоразпределителен център в България. Това обяви
Коментари Харесай

ЕК подкрепя изграждането на хъба Балкан

Еврокомисията поддържа построяването на газоразпределителен център в България. Това разгласи еврокомисарят по енергетика Марош Шевчович по време на енергийна конференция в София. Темата бе разисквана и на среща с премиера Бойко Борисов.

"България има доста положително развиване на интерконекторните връзки- както тези, които сега са построени, по този начин и тези, които са в развой на създаване. Идеята е да има доста мощна газова ликвидност в района. Това е мощно подкрепено от Европейска комисия и нашата цел е България да се трансформира от една страна, която транзитира газ, в една страна, която търгува с газ. Сутринта разговаряхме с премиера за договорката с ЧЕЗ и се съгласихме, че тя е сред две частни компании ", сподели Шефчович.

Еврокомисарят акцентира, че има информация, че всички виновни органи в България, включително държавното управление и Народното събрание, правят нужните оценки и инспекции.

Енергийният министър Теменужка Петкова разгласи, че България стартира предпроектното изследване за построяването на Европейския газов хъб "Балкан ". Днес се подписват контракти за това.

Предпроектното изследване ще оцени в елементи комерсиалната и техническата жизненост на плана, ще дефинира точния бизнес модел за неговото осъществяване, както и ще даде опция за завършване на регулаторната рамка и конструкция за неговото финансиране. В рамките на изследването ще бъдат оценени целевите пазари, търсенето и доставката на природен газ. Ще бъде направена пътна карта за реализацията на плана.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР