Еврокомисарят за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност

...
Еврокомисарят за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност
Коментари Харесай

Еврокомисар: Икономиката в цяла Европа е в растеж, но все още има над 3,5 милиона безработни млади хора

Еврокомисарят за заетостта, обществените въпроси, професионалната подготовка и трудовата подвижност Мариане Тисен съобщи, че стопанската система още веднъж е в напредък в цяла Европа, а безработицата е на равнище 7,1 % - най-ниската от 2008 година до момента. Намалява и безработицата измежду младежта, само че в релативно изражение остава висока - 16 % в Европа с големи национални разлики от 6 до 45 %.

В Европа над 3,5 милиона младежи са безработни и има към момента над 8 милиона дълготрайно безработни, сподели Тисен при откриването на неофициалното съвещание на министрите на Европейски Съюз по заетостта и обществената политика в Националния замък на културата в София. Икономиката се развива, в този момент е моментът никого да не забравяме - не тъй като по този начин е заслужено, а тъй като би трябвало да се ангажират всички, сподели Тисен. По думите й сега Европа застарява, понижава работната мощ и в случай че желаеме стопанската система да е конкурентоспособна в цифровата среда, системата за обществена сигурност би трябвало да е устойчива. Хората би трябвало да актуализират своите умения, с цел да се приспособяват към по-голям преход в живота си, да сменят разнообразни работни места, добави еврокомисарят. Тисен уточни, че остарялото определение на страната на благосъстоянието беше "грижи от люлката до гроба ", само че новото определение би трябвало да бъде "развитие от люлката до гроба ", което е и смисълът на първия дирек на обществените права - обучение, образование през цели живот.

Според Мариане Тисен би трябвало да се почне доста рано в вложенията в обучение, а умеенето за учене би трябвало да се трансформира във втора природа за нас. По думите на еврокомисаря разликите в уменията са съществена причина за дълготрайната безработица и макар че страните членки вършат промени и дават тласъци за работа, към момента 63 милиона европейци не имат съществени цифрови умения. Нашата рекомендация им оказва помощ, само че не става въпрос единствено за съществени умения; с цел да бъдат нашите компании конкурентоспособни, би трябвало да се влага във високи умения, които са нужни за цифровата стопанска система, сподели Тисен. Според нея разминаването в уменията пречи за намирането на работа, само че по тази причина оказва помощ младежката гаранция, като всяка годна 3,5 милиона младежи получават оферти за работа, като половината от тях не престават да работят и да се учат 12 месеца по-късно.

Ние би трябвало да влагаме в хората освен посредством нашите политики, а и по по-традиционен метод посредством нашия бюджет - нашата нова многогодишна финансова рамка би трябвало да подсигурява вложения в хората, в обществената област, съобщи еврокомисар Тисен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР