Евродепутатите се заемат с двойните стандарти при храните и други

...
Евродепутатите се заемат с двойните стандарти при храните и други
Коментари Харесай

ЕП се зае с двойните стандарти при храните и нехранителните продукти

Евродепутатите се заемат с двойните стандарти при храните и други нехранителни артикули, оповестяват от законодателния орган.

Днес Европейският парламент насочи рекомендация за приемане на редица ограничения, които да бъдат приложени на равнище на Европейски Съюз и на национално равнище за справяне с казуса с двойните стандарти.

Тестове и изследвания, извършени в няколко страни членки, най-вече от Централна и Източна Европа, потвърждават, че съществуват разлики в състава на артикули, рекламирани и популяризирани с една и съща марка, с видимо идентична опаковка, което е в ущърб на потребителите.

Тези разлики са открити освен в състава на хранителни артикули, само че постоянно и в нехранителни артикули като препарати, козметика, тоалетни такъми и артикули, предопределени за бебета.

Ако дадена компания популяризира даден артикул в разнообразни страни на Европейски Съюз, само че съставът се разграничава сред страните, то продуктът не би трябвало да има същата опаковка и да бъде рекламиран по еднакъв метод, означават евродепутатите.

Те приканват да се одобряват няколко ограничения:

‒ бързо трансгранично съдействие и продан на данни, в това число продан по отношение на евентуално несъответстващи артикули и информация по отношение на вероятни нелоялни практики, сред националните органи за отбрана на потребителите и органите в региона на храните, сдруженията на потребителите и Комисията;

‒ обща методология за проби за събиране на достоверни и сравними доказателства, които да спомагат за определяне какъв брой съществени и широкоразпространени са практиките за разлики в качеството;

‒ резултатите би трябвало да бъдат обществено налични в база данни и оценени на най-ранната допустима дата, само че не по-късно от края на 2018 година

Като приветстваха предлагането на Комисията от април 2018 година " Нов търговски механизъм за потребителите ", което променя Директивата за нелоялните търговски практики, евродепутатите в същото време означиха, че се нуждаят от спомагателни уточнения.

" Резултатът от законодателния развой би трябвало да бъде ясна формулировка за това какво може да се смята за двоен стандарт и по какъв начин би трябвало да се прави оценка и по какъв начин да се действа при всеки обособен случай ", разясниха евродепутатите.

Според законодателния орган " районните потребителски желания не би трябвало да се употребяват като опрощение за намаление на качеството или за предлагането на друго качество на разнообразни пазари ". Допълва се, че производителите могат да оферират разнообразни артикули с разнообразни съставки и качество в Европейски Съюз въз основа на обосновани съображения, при изискване че изцяло зачитат законодателството на Европейски Съюз.

Евродепутатите приканват производителите да прегледат опцията за прибавяне на лого на опаковките, което да демонстрира, че наличието и качеството на даден артикул на дадена марка е идентичен в другите страни членки.

" Потребителите в Европейски Съюз се оплакват, че нямат достъп до същото качество, когато купуват маркови артикули. Двойните стандарти на артикули подкопават доверието на жителите в справедливото действие на вътрешния пазар на Европейски Съюз и затова е належащо да се създаде решение на ниво Европейски Съюз за справяне с казуса ", разяснява докладчик Олга Сехналова (С&Д, Чехия).

По думите на Момчил Неков (С&Д, България) " извънредно време е " продуктовата дискриминация " по отношение на милионите европейци от Централна и Източна Европа да спре. Крайно време е Съюзът да сложи всички европейци под общ знаменател ".

Неков е уверен, че " няма да има " Европа на две скорости ", когато няма двоен стандарт против другите европейски жители. "

Ева Майдел (ЕНП, България) разяснява, че " двойните стандарти на продуктите в Европа не подронват доверието в самата марка, а по-скоро в Европейската общественост и до каква степен сме способни да осигурим равно отнасяне на нашите жители в целия Съюз...Не би трябвало да забравяме, че второто качество артикули не основава второ качество европейци, а единствено второ качество Европа. "

Емил Радев (ЕНП, България) има вяра, че днешното гласоподаване на отчета по отношение на разликите в качеството на някои артикули е доста значимо за България, само че и за страните от Източна и Централна Европа, които всекидневно се сблъскват с двойните стандарти.

Филиз Хюсменова (АЛДЕ, България) разяснява, че " въпросът за храната и здравето на европейските жители не търпи взаимни отстъпки ".

Предложенията са част от незаконодателна резолюция, направена от Олга Сехналова, която беше утвърдена с 464 гласа " за ", 69 гласа " срещу " и 17 " въздържал се ".

Новото законодателно предложение, което променя Директивата за нелоялни търговски практики (докладчик Даниел Далтон (ЕКР, Великобритания), се чака да се гласоподава в Комисията по вътрешния пазар и отбрана на потребителите през ноември. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР