Eвродепутатите от комисията по околна среда удължиха срока на освобождаването

...
Eвродепутатите от комисията по околна среда удължиха срока на освобождаването
Коментари Харесай

Авиокомпаниите може да плащат само за емисии от полетите в рамките на ЕС

Eвродепутатите от комисията по околна среда удължиха периода на освобождението от възнаграждение на излъчвания при интернационалните полети. Поводът е предстоящата международна скица за компенсиране на излъчванията на въглероден диоксид (CO2) от въздушния превоз. Законодателното предложение на комисията ще бъде гласувано в пленарна зала през септември в Страсбург.

В същото време членовете на европарламента желаят да лимитират продължителността на освобождението до 31 декември 2020 година От 2021 година авиационният бранш би трябвало да получава гратис единствено половината от квотите си за съдебна техническа експертиза при 85% през днешния ден.

Комисията по околна среда упорства също по този начин страните членки да заделят приходите от търговията с квоти за излъчвания за политики в региона на изменението на климата.

Европейската комисия е длъжна изготви отчет за основаването на цялостната скица в границите на Международната организация за гражданско въздухоплаване (ИКАО) и в случай че е належащо, да предложи изменение, анулация или удължение на освобождението.

" Разумно е да удължим периода на освобождението за интернационалните полети от и до Европейски Съюз, до момента в който се реализира по-голяма изясненост по отношение на схемата на ИКАО ", изяснява докладчикът Джули Гърлинг (ЕКР, Обединеното кралство), която обаче е за ограничение във времето на това освобождение, с цел да се реализиран задачите.

Авиацията е виновна за 2,1% от световните излъчвания на CO2, а интернационалните полети съставляват към 1,3% от тези излъчвания. Този % ще се усили доста през идващите десетилетия, в случай че не бъдат подхванати ефикасни дейности.

Според прогнозите на ИКАО с упования растеж на въздухоплаването се планува през 2050 година излъчванията да бъдат седем до 10 пъти по-високи спрямо 1990г. В Европейски Съюз директните излъчвания на CO2 от авиацията съставляват към 3% от общите излъчвания.

Европейски Съюз беше първият в света район, който взе ограничения за понижаване на излъчванията на CO2 от интернационалната авиация, като включи авиацията в системата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз (СТЕ) от 1 януари 2012 година Съединените щати и други страни обаче се опълчиха на включването на полети отвън Европейското икономическо пространство (ЕИП) в съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз.

Прилагането на съдебна техническа експертиза при такива полети беше краткотрайно прекъснато до края на 2016 година, с цел да се даде опция на Международната организация за гражданско въздухоплаване (ИКАО) да създаде ограничения за понижаване на излъчванията в световен мащаб и да се избегнат споровете с интернационалните търговски сътрудници.

През октомври 2016 година ИКАО одобри световна пазарна мярка за понижаване на въглеродните излъчвания от въздухоплаването, която ще влезе в действие през 2021 година През февруари 2017 година Европейската комисия предложи правилник за удължаването на дерогацията за полети отвън ЕИП, последователното понижаване на броя на авиационните квоти от 2021 година нататък и подготовка за използването на световната пазарна мярка за понижаване на въглеродните излъчвания от въздухоплаването.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР