Евродепутатът Цветелина Пенкова, съвместно с посланика на Република България в

...
Евродепутатът Цветелина Пенкова, съвместно с посланика на Република България в
Коментари Харесай

Българският художник Греди Асса с изложба в Европейския парламент по покана на Цветелина Пенкова и посланик Бончев


Евродепутатът Цветелина Пенкова, взаимно с посланика на Република България в Кралство Белгия Пламен Бончев, откри изложбата от 25 рисунки и показа книгата „ Децата на въображението “, дело на надарения български художник и създател Греди Асса.
class= " MsoNormal " style= " text-align: justify; " > В постройката на Европейския парламент беше изложена сбирката от истински рисунки на българския художник, изобразени с класическа техника на изобразяване с молив, които са репродуцирани в едноименната българо-френска двуезична книга, написана от Греди Асса. Събития като това са опция за българската просвета и изкуство да получат необятен интернационален отзив и популяризация отвън рамките на България.  Предговорът към книгата е дело на професор Бертран Тилие, историк на изкуството и професор в Сорбоната.
Събитието събрапредставители на Европейския парламент, посланици в лицето на Елизабет Корнфайнд (Австрия),Андреа Пастарнак (Румъния), Маргулан Баймухан (Казахстан), Даяна Райх (Нова Зеландия), Хуан Карлос Вале Роли (Аржентина) и  други фенове на изкуството.
“Изкуството във всичките му форми има силата да провокира страсти, да въодушевява и да разпалва въображението ни. Това е отражение на човешкия опит. Дава ни опция, посредством която можем да изразим себе си и да се свържем с другите. “ С тези думи Цветелина Пенкова откри изложбата, която ще гостува в постройката на Екологичен потенциал до 5-ти май. Тя добави, че светът на изкуството има потребност от повече актьори като професор Асса. „ Неслучайно негови произведения се намират в музеи, галерии и сбирки по целия свят. Той е горделивост за актуалното българско изкуство. “, приключи евродепутатът.
class= " MsoNormal " style= " text-align: justify; " > Изложбата, която ще може да бъде прегледана до 5-ти май, е замислена от художника като справочник за напредналите фенове на образните изкуства. В рисунките на Греди Асса децата са проекции или мислени модели на художника, на който са отдадени. В изложбата децата са проекции или мислени модели на създателя.
„ Деформацията в изкуството понижава страха в живота. Тази мисъл ми оказва помощ пред белия лист и статива. “, показа за творчеството си господин Асса.
В приветствието си към гостите дипломат Пламен Бончев посочи символиката в представянето на галерия на модерно българско изкуство в Европейския парламент, защото културното завещание и разнообразие са измежду основополагащите полезности на обединена Европа. Той показа проф. Греди Асса като един от най-изтъкнатите модерни български художници, които с блестящо изразен самостоятелен жанр, съвременни възгледи и новаторски техники сполучливо приобщават българската живопис и графика към европейските художествени трендове и процеси. Българският дипломат означи и 80-тата годишнина от един от най-светлите моменти в актуалната ни история - спасяването на близо 50 хиляди български евреи по времето на Холокоста, един от потомците на които е и създателят на изложбата.
За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР