Евгени ГАВРИЛОВЗа прохода Петрохан се заговаря обикновено през зимата, когато

...
Евгени ГАВРИЛОВЗа прохода Петрохан се заговаря обикновено през зимата, когато
Коментари Харесай

Само обещания

Евгени ГАВРИЛОВ
За прохода Петрохан се заговаря нормално през зимата, когато една от главните връзки сред двете елементи на България става жертва на неприятното време. Затова и тематиката за тунел под Петрохан продължава да бъде много настояща. Явно и тази зима, доколкото я има, няма да направи изключение от това предписание. Вчера в Монтана служебният районен министър Иван Шишков призна, че дълго чаканото стратегическо оборудване може да се трансформира в следващата строителна заблуда у нас. 
В най-новата история на България проектите за пробив на Стара планина са рестартирани няколко пъти. Паметливите си спомнят, че първата концепция за построяването на тунел под прохода Петрохан датира още от 1916 година. Проект има и по времето на социализма от 60-те години на предишния век. През 1991 година " Транспроект " беше създал няколко разновидността. През октомври 2003 година починалият към този момент районен министър Валентин Церовски даже разгласи, че тунелът под Петрохан ще е подготвен до 2007 година. През 2012 година също имаше процедури за предпроектни изследвания за тунел под Петрохан. 
През 2008 година Министерството на превоза бе оповестило открита процедура за предпроектно изследване на пътя София-Гинци-Петрохан-Монтана като експресен, с опция за създаване на тунел под прохода. Тя обаче бе прекъсната.
И по този начин повече от век единствено приказки, обещания и положителни планове. А оборудването е повече от належащо. Статистиката на Пътната организация сочи, че за денонощие през прохода минават до към 20 хиляди автомобила. Тунелът би направил трафика и по-бърз, и доста по-безопасен. 
Евентуален тунел понижава дистанцията сред София и Монтана с над 60 километра. Затова е логически въпросът за какво построяването му се бави. Едно от обясненията е, че планът е комплициран и безценен. Според специалисти няма различен тип обект, който би трябвало да бъде толкоз доста изменян по време на самото строителство. Цялата технология би трябвало да се базира върху геоложките изследвания, които също се трансформират. Освен това дължината на тунела би трябвало да бъде минимум седем километра, което е два бъти повече от дължината на тунела " Железница " на автомагистрала " Струма ". Прогнозната стойност на нужните вложения е към 200 милиона евро.
Сегашният районен министър вижда като само избавление за плана отдаването му на концесия. Стига обаче концесионерът да не е като " Автомагистрали " ЕАД, с помощта на който автомагистрала " Хемус " се е запътила към небитието, а тунелът под Петрохан да остане единствено на обещания и през идващите 100 години.
Да се чуди човек по какъв начин преди малко падналите от власт не можаха да си намерят някоя друга компания като " Автомагистрали ". За 10 години те потвърдиха, че са факири на сходни врътки.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР