"Евелин Фрьолих от Лайпциг подарява покъщнината си на нуждаещи се.

...
"Евелин Фрьолих от Лайпциг подарява покъщнината си на нуждаещи се.
Коментари Харесай

Отивам да живея в България: перипетиите на една германка

"Евелин Фрьолих от Лайпциг подарява покъщнината си на нуждаещи се. Германската пенсионерка желае да се реалокира да живее в България. " Така стартира репортаж на немската социална телевизия MDR. 7-минутният филм бе излъчен във вторник (24.04.) в най-гледаното време - от 20:15.

Екип на малкия екран съпровожда 63-годишната жена в продължение на няколко седмици. "Вече получавам пенсия и желая да подхваща нещо вълнуващо. Затова отивам да пребивавам в друга страна ", споделя Евелин пред камерата няколко дни преди да замине за България - без да знае какво я чака там. В Лайпциг не я задържа нищо. Приятелите ѝ се броят на пръсти, а с пенсията си от 935 евро тогавашната счетоводителка едвам свързва двата края. "Не желая да прекарам остатъка от живота си пред тв приемника ", споделя тя.

Първите ѝ стъпки в България

Няколко дни по-късно Евелин идва в Слънчев бряг. И е впечатлена. Тя към този момент е една от стотиците немски пенсионери, които са се преместили да живеят в България.

Това е първото ѝ пътешестване до източноевропейската страна. "Морето, слънцето, това е напълно друго възприятие. Всичко, което ми е тежало до момента, като че ли към този момент го няма ", споделя дамата пред репортерите.

Първоначалната еуфория обаче бързо се изпарява. След броени дни 63-годишната германка открива, че е наела жилище, в което няма парно. Нито климатик. Но пък има плесен. "Толкова е студено и влажно, че едвам се устоя. " И още: правилно, че пред жилището се открива панорама към морето, само че постройката е заобиколена от строителни площадки. "Ще се опитам да приключа контракта ", споделя германката с оскърбление. Тя е наела жилището по интернет и не го е виждала преди да се нанесе. Площта му е 70 кв.м., мебелирано е и коства 300 евро на месец. Само със 100 евро по-малко, в сравнение с е плащала в Лайпциг. Цялото ѝ пренасяне в България е проведено от посредническа компания, посредством която е подписан и договорът ѝ за наем. А той е за цяла година.

В жилището до нея живеят двама германци - Клаудия и Кристоф Хаас. Те са от планинския район Шварцвалд и не крият огорчението си. Попаднали са на същия подозрителен медиатор. И в тяхното жилище няма отопление. Но има плесен. "Той (посредникът - бел.ред) е знаел доста добре в какво ни вълича. А в този момент се прави на почтен и твърди, че желал единствено да ни помогне. " Клаудия и Кристоф са тежко заболели. Тя има рак, а той страда от чревно заболяване. "Искахме да наемем жилище в Слънчев бряг, тъй като въпросният медиатор твърдеше, че тук има немски лекари ", изяснява Клаудия.

Именно немските лекари са били повода, заради която Евелин от Лайпциг е избрала тъкмо това място. Жената обаче не е била осведомена, че лекарите са тук единствено през летния сезон. А и освен те. В Слънчев бряг единствено през лятото всичко върви на цялостни обороти. Има най-малко супермаркет, който работи и през останалите сезони. Западните артикули костват толкоз, колкото и в Германия, само че на щанда с подготвена храна има и много преференциални ястия. Тук Евелин може да си купи обяд за по-малко от 1 евро. "Вече три пъти съм си купувала пилешки бутчета. Едно бутче коства 1,40 лв.. Това е напълно задоволително ", споделя дамата. Гарнитурата от ориз със зеленчуци коства към 50 стотинки. За бутилка минерална вода обаче Евелин заплаща повече, в сравнение с в Германия.

"Не бива да съпоставяме България с Германия "

Екипът на MDR съпровожда немската пенсионерка и до прилежащия Бургас. Там тя отива на посетители на собствен остарял прочут - немец, който живее в България от една година. Името му е Петер Комник. Той познава страната още от 1980-те години. Навремето е работил за туристическо бюро в Източна Германия. Неговото жилище е малко, само че спретнато. 30 кв.м. с панорама към морето, прокрадваща се сред покривите на прилежащите здания. В Германия Петер щеше да е обществено слаб. В България обаче пенсията от 700 евро му е изцяло задоволителна. "Наемът ми през лятото, дружно с разноските за ток, вода, такса за телефон и за телевизия, е към 220 евро. А през зимата заплащам 250 евро, дружно с отоплението ", споделя германецът. За всичко останало му остават 450 евро на месец. Сума, с която е привикнал да живее. Свикнал е и с особеностите на България. "Не бива да съпоставяме България с Германия. Например опазването на здравето. Да, болничните стаи тук не наподобяват като в Германия. Но когато се разболея, най-важното е да оздравея. А не дали стаята, в която съм бил, е била хубава ", споделя Петер.

В края на репортажа публицистите от MDR показват, че междинната заплата в България възлиза на 320 евро. Затова и наемите в страната постоянно са много преференциални за германците, както излиза наяве от витрината с реклами на една организация за недвижими парцели. Германската пенсионерка е удивена от офертите. "250 евро за жилище в Бургас с повърхност от 90 кв.м. С кухня, мебели и всичко належащо. Дали да не го взема? ", чуди се дамата пред камерата. Въпреки първичните компликации тя е твърдо решена да остане в България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР