Евакуирани хора, удавени животни и наводнени къщи. Така изглеждаше Батановци

...
Евакуирани хора, удавени животни и наводнени къщи. Така изглеждаше Батановци
Коментари Харесай

Година след наводнението, хората в Батановци все още живеят в страх

Евакуирани хора, удавени животни и наводнени къщи. Така изглеждаше Батановци при започване на годината - едно от най-засегнатите места от огромните наводнения тогава. Обилните превалявания през последните дни обаче още веднъж върнаха страха и безсънието там, тъй като градът към момента има проблем, който чака да бъде решен.

Според локалните повода за бедствието е канализацията, защото тръбата с отходните води на къщите на близо 200 души се излива там, където река Конска се влива в река Струма. И когато равнището на реката се увеличи, тръбата се запушва. Отходните води се връщат назад и извират от шахтите.

Днес Десислава е изкарала поредна безсънна нощ, тъй като след изобилните дъждове, със съседи се редуват да наблюдават равнището на реката.

„ Ставам всяка нощ най-малко по два пъти - в 03.00 ч. и в 05.00 ч. ", описа дамата.

За да не преживее кошмара от предишния януари, още в неделя Десислава евакуирала децата при майка си в друго обитаемо място. Изнесла всички движимости от мазето и повикала брачна половинка си да се прибере по неотложност от чужбина, където той работи.

„ Монтирахме помпа в мазето, с цел да можем да се спасим по някакъв метод. Като тръгне реката, като стартира да излиза от канализацията, безусловно всичко се цялостни във вода ", описа Юлиан Рангелов.

От общината в Перник обясниха, че към този момент са задвижили две публични поръчки. За разчистване и подсилване на речното корито и за ремонт на канализацията, която да води отходните води към пречиствателна станция вместо към реката. Изпълнителят ще разгласят до началото на февруари. Защо едвам в този момент обаче, не стана ясно. Междувременно поданици на засегнатия квартал обмислят гражданско непокорство, в случай че скоро казуса им не бъде решен.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР